El percentatge d’estudiants provinents de CFGS que comencen un grau ha caigut dos punts percentuals des del 2015, però a la UOC creix.
Els graduats de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) que opten per continuar estudiant van cada cop menys a la universitat, almenys a la universitat pública presencial, que és la que acull el gruix dels que aposten per matricular-se en un estudi universitari. Les dades oficials del curs 2019-2020 indiquen que dels 39.507 que han accedit a les 8 universitats que participen en el sistema de preinscripció (les públiques i la UVic-UCC), un 14,3% (5.648) procedeix de la Formació Professional (FP). Aquest percentatge ha caigut més de dos punts des del curs 2015-2016, quan va ser del 16,4%.
La davallada no s’explica per una caiguda generalitzada de la xifra d’estudiants de nou accés, que aquest any ha estat lleugerament superior (prop d’un miler més a les universitats que regulen la matrícula a través del sistema de preinscripció) a la de fa 5 anys.
Els números de la universitat privada
Les universitats privades, que aquest curs han matriculat mig miler d’estudiants provinents de CFGS, una xifra que equival a gairebé un 11% del seu alumnat de nou accés, han millorat lleugerament els números en comparació al 2015. Aleshores els matriculats van ser 420, el 10,1% del total.
Contràriament al que ha succeït a les universitats públiques presencials, a la UOC la matrícula de graduats d’FP no ha deixat de créixer durant l’últim quinquenni. Si al curs 2015-2016 van ser 1.880 els que van ingressar-hi a través d’aquesta via, el 2019-2020 n’han estat 3.699, cosa que sembla demostrar que s’imposa una major predilecció pels estudis online per part dels que ha cursat FP.
Primer col·lectiu a la UOC
La revitalització (tot i que relativa) del mercat de treball, i la possibilitat de compartir els estudis i el treball que facilita l’oferta online, s’hauria convertit en un dels pilars que sostenen la bona salut de la demanda. De fet, la via d’ingrés a través de la qual arriben un major nombre d’estudiants a la UOC és la dels graduats d’FP, que ha passat per davant dels que tenen començats uns estudis universitaris, que el 2015 encapçalaven l’estadística d’admissions.
Més satisfacció al primer any dels estudis?
Les dades globals de matrícula d’enguany també ofereixen un indicador encoratjador, si ho comparem, un cop més, amb l’estadística del 2015, que es refereix precisament al col·lectiu de nous matriculats que prèviament han iniciat uns estudis universitaris, o sigui d’estudiants que, en la major part dels casos, canvien de titulació.
La xifra d’aquest tipus de matriculats registrada el curs 2015-2016 a les universitats públiques i a la UVic-UCC, un total 3.812, s’ha reduït un 40%, fins als 2.300 en el curs 2019-2020, cosa que permet aventurar que la satisfacció de l’alumnat amb els estudis triats inicialment va en augment.