Cinc anys després de l’arribada dels primers graus de tres anys de durada (180 crèdits), la seva implantació és molt discreta. Les 17 titulacions oficials existents al sistema universitari català equivalen a menys del 4% del nombre de títols de 4 anys (240 crèdits), que s’acosten als 500.
Els graus curts que havien de sacsejar el sistema són l’excepció que confirma la regla. La seva discreta presència a la programació té poc a veure amb el creixement experimentat per les dobles titulacions de 5 o més anys de durada, que ja sumen més de dos centenars de títols.
Estudis consolidats
L’oferta de graus curts inclou estudis que, tot i la seva joventut, s’han consolidat a la programació. Entre els 7 títols de 180 crèdits a preu públic existents, sobresurt el grau de Global Studies, que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) imparteix des del 2016. Ofereix 40 places, que s’omplen amb escreix. La nota de tall de juliol del 2019, un 12,272, va ser la vintena qualificació més alta.
Les dues propostes curtes de l’Autònoma (UAB), que van néixer com a títols propis, registren una bona acceptació. Estudis Socioculturals de Gènere, amb 60 places teòriques, ha matriculat aquest curs 64 estudiants de primer. Una cosa semblant ha succeït amb Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (60 llocs i 63 matriculats).
Noves tecnologies i disseny digital
Si entre els estudis de 3 anys hi ha un àmbit temàtic predominant, aquest és el de les noves tecnologies i el disseny digital. La Universitat de Lleida (UdL) en té dos a la programació, Disseny Digital i Tecnologies Creatives i Tècniques d’Interacció Digital i de Computació, aquest últim al campus d’Igualada; la Rovira i Virgili de Tarragona (URV) imparteix Tècniques de Desenvolupament d’Aplicacions Web i Mòbils, i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la Universitat Politècnica (UPC) ofereix Disseny, Animació i Art Digital, amb 40 places a preu privat, amb una nota de tall de 9,422 (juliol del 2019).
Universitat privada
Entre les universitats privades, La Salle (Universitat Ramon Llull) és el centre que ha fet una aposta més decidida per les titulacions curtes de tecnologia i disseny, amb una oferta de quatre títols. De fet, la URL és l’única universitat privada de les quatre existents a Catalunya que compta amb títols de 180 crèdits.
L’escola ENTI, adscrita a la Universitat de Barcelona (UB), oferta Creació Artística per a Videojocs i Jocs Aplicats i Producció de Música i So per a la Indústria de l’Entreteniment. Als dos graus, que són a preu privat i participen en el sistema de la preinscripció universitària, s’hi ha pogut accedir aquest any amb un 5 de nota de tall.
La Universitat Oberta (UOC) programa, des del 2016, Disseny i Creació Digitals, de 3 anys de durada. Amb una oferta de 550 places teòriques, aquest any ha comptabilitzat 1.096 matrículats a primer.
Cinematografia i Bioinformàtica
A banda d’aquestes opcions, la relació de títols curts inclou el grau de Cinematografia de l’ESCAC de Terrassa, adscrit a la UB, amb una nota de tall elevada (9,874), que compta amb 100 places a preu privat i registra el doble de demandes en primera preferència, i el grau de Bioinformàtica, una proposta interuniversitària a tres bandes (UPF -UB -UPC), també a preu privat, que formalment forma part de l’oferta d’un centre adscrit a la UPF, ESCI.
La URV oferta des del 2018 Tècniques de Bioprocessos Alimentaris, un grau estretament vinculat a l’enginyeria del mateix nom, i la Facultat de Dret de la UB imparteix un títol propi (no oficial) de 3 anys de durada, Investigació Privada, que completa la llista d’estudis curts.