L’epidèmia provocada per la Covid-19 ha revaloritzat l’activitat dels professionals de les Ciències de la Salut, que ja gaudien d’una bona estima. L’aplaudiment col·lectiu de les 8 del vespre, en reconeixement a l’entrega abnegada de metges, infermeres i auxiliars, n’és un bon exemple. Aquest homenatge quotidià ens serveix com a pretext per iniciar un recorregut per l’estat en què es troba la formació acadèmica dels integrants d’aquestes professions, començant pels estudis d’Infermeria.
40 anys a la universitat
L’Infermeria fa poc més de 40 anys que és una disciplina universitària. El estudis de tres anys de durada d’Ajudant Tècnic Sanitari (ATS) inaugurats el 1953 es van reconvertir en les antigues diplomatures a partir del 1977. Des d’aleshores, la professió, molt feminitzada, ha anat guanyant presència a les estructures universitàries i, en paral·lel, a les sanitàries, com als centres d’atenció primària i als hospitals, on exerceixen la seva feina la majoria de les professionals.
8.000 estudiants
El 2010 hi havia prop d’un miler d’estudiants del grau d’Infermeria a les universitats catalanes. Aquesta xifra s’ha multiplicat per vuit. Cada any n’obtenen el títol més de 1.500. Les taxes d’ocupació són altes i la satisfacció amb la feina es troba per sobre de la mitjana, un 7,5 en una escala que arriba a 10, d’acord amb les enquestes de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).
Falta d’especialistes
Les mateixes enquestes detecten que una cinquena part dels titulats preguntats desenvolupen “funcions no universitàries”, cosa que evidencia que el menysteniment històric que ha patit la professió encara no s’ha esvaït del tot. Els ocupadors, també segons l’AQU, es mostren majoritàriament satisfets amb els coneixements i capacitat per al treball en equip dels nous titulats, però els hospitals no troben infermeres i infermers amb perfils especialitzats, o sigui, que hagin rebut una formació específica.
Aules plenes
Nou universitats, sis de públiques i tres de privades, imparteixen una vintena de graus d’Infermeria. La majoria de les aules estan a vessar. 3.000 estudiants van demanar el juliol passat, en primera preferència, una de les 1.900 places de primer del curs 2019-2020 que oferien els centres que participen en el procés de la preinscripció universitària.
Notes de tall altes
A 6 de les 18 de les titulacions on l’admissió es regula a través de la nota de tall es demanava una nota superior a 10. Al campus Clínic de la Universitat de Barcelona (UB), la qualificació d’entrada va arribar fins al 11.490. Fora de Barcelona, a la Universitat de Lleida (UdL), es van registrar 194 demandes en primera opció per a 65 places (10,211 de nota de tall), i a la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona va passar tres quarts del mateix: 232 sol·licituds per a 85 llocs (10.013).
Remuneracions baixes
A banda d’estar entre els més demandats, els graus d’Infermeria sobresurten als primers llocs de gairebé tots els rànquings, tant dels centres públics com dels privats: bon rendiment a primer curs, millor graduació, menys abandonament, bona ocupació i també en la classificació dels graus on hi ha més titulats que tornarien a cursar els estudis. De tots els rànquings menys d’un: el de les remuneracions més elevades. Aquí encara hi ha camí per recórrer.