Un dels graus més exitosos del sistema universitari català, Infermeria, es troba a les portes d’una ampliació de places històrica. Les 5 universitats que imparteixen els estudis a preu públic (1.800 e. per un primer curs complet) ja han confirmat a Unportal que l’oferta creixerà el curs vinent en 270 places, que probablement acabin convertint-se en 420, i que s’afegiran a les 920 existents.
La Universitat de Barcelona (UB) guanyarà 140 places entre els campus de Bellvitge i Clínic, on ja en té 390. L’Autònoma (UAB), que ara n’ofereix 90, està en disposició d’incorporar-ne 150 més a l’inici del nou curs. A partir del 2024, aquest nou alumnat de l’Autonòma seguiria la seva formació a les unitats docents dels hospitals Parc Taulí de Sabadell i Germans Trias i Pujol de Badalona, de nova creació.
Girona
La Universitat de Girona (UdG) passarà de les 130 a les 190 places. Si fins ara disposava d’un grup de matí i un altre de tarda, el curs vinent tindrà dos grups de matí i mantindrà el de la tarda, ha concretat la degana d’Infermeria, Carme Bertran, al Diari de Girona.
Lleida
La Universitat de Lleida (UdL) incrementarà la capacitat d’acollida del campus de Ciències de la Salut de la capital del Segrià, que ara compta amb 65 places, i n’oferirà 40 d’addicionals. Al campus d’Igualada se n’hi afegiran 15 més, però s’està estudiant la possibilitat que acabin sent 55. La UdL treballa per obrir una seu a Tremp, on també pretén impartir el grau, tot i que aquesta opció no serà fàcil que fructifiqui per al curs 2022-2023.
Tarragona
Els campus del Vendrell, Tarragona i Tortosa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) projecten una ampliació que de moment s’ha concretat en la incorporació de 8 places a les 85 que s’oferten al campus Catalunya de Tarragona i de 7 més al campus de Terres de l’Ebre, que ja en té 75. La URV treballa, però, per engrandir aquesta oferta.
Si l’expansió de la UAB es confirma, les 920 places públiques del curs 2021-2022 acabaran convertint-se aquest setembre en 1.340, la qual cosa comportarà un augment de la capacitat dels graus públics d’Infermeria del 46%.
Centres adscrits
Els 6 centres adscrits a les universitats públiques que ofereixen la titulació a preus que oscil·len entre els 5.000 i els 7.500 e. per un primer curs complet, i que sumen 755 places, tampoc s’han quedat quiets. L’Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu, adscrita a la UB, per exemple, sumarà 60 places a les 160 existents.
Aquesta última ampliació s’afegeix a la que aquest curs ja ha dut a terme l’Escola Universitària d’Infermeria Gimbernat, adscrita a la UAB, que ha passat d’acollir 160 estudiants de primer curs a 200.
Universitats privades
En l’àmbit de les universitats privades, almenys una de les tres que programen el grau d’Infermeria, el campus de Manresa de la UVic-UCC, ha demanat ampliar la seva oferta de places, de les 120 actuals a les 150. A banda de la UVic, UIC i Ramon Llull (URL) imparteixen els estudis.
La demanda
Les titulacions públiques del grau d’Infermeria van registrar el juliol del 2021 un total de 2.809 demandes en primera preferència, o sigui, cada plaça ofertada va ser sol·licitada per més de tres estudiants.
Als centres adscrits, que regulen l’admissió a través del mateix sistema de preinscripció que fan servir les universitats públiques, van ser 1.261 els aspirants a cursar el grau que van demanar, en primera opció, una de les 755 places que oferten. I als dos campus de la UVic-UCC (Vic i Manresa), l’única universitat privada que també regula el seu accés a través d’aquest sistema, hi va haver 404 peticions per a 264 places.