Les beques per a graus i màsters universitaris del Ministeri d’Educació i Formació Professional del curs 2022-23 es poden demanar, per primer cop, des del 30 de març i fins al 12 de maig, quatre mesos i mig abans del que succeïa tradicionalment, quan s’havia d’esperar fins a mitjans d’agost perquè es publiqués la convocatòria. L’any passat el període per sol·licitar-les es va iniciar el 3 d’agost.
L’avançament comporta que aquesta vegada els nous estudiants universitaris no puguin consignar ni la titulació ni la universitat a la qual s’acabaran matriculant. En aquests apartats podran fer constar els estudis que projecten cursar i la universitat on volen anar o faran les PAU. Al setembre, però, s’habilitarà la possibilitat de modificar les dades acadèmiques i de residència introduïdes a la sol·licitud. Llavors és quan s’haurà incloure la denominació del grau i el nom de la universitat a la qual finalment s’ha aconseguit accedir.
L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat, que s’encarrega de la tramitació de les beques un cop s’ha entrat la petició al web ministerial i que comprova si es compleixen els requisits, aconsella fins i tot que es demani l’ajut encara que no se sàpiga si finalment es cursaran estudis universitaris, donat que més enllà del 12 de maig no s’obrirà un nou termini per demanar-los.
Rebre els diners abans
L’anticipació de la convocatòria ha de tenir una altra derivada: més enllà de l’import dels crèdits de la matrícula que es deixen de pagar quan s’adquireix la condició de becari, els beneficiaris podran rebre molt abans les quantitats complementàries vinculades a altres conceptes, com ara les relacionades amb el nivell de renda o el trasllat de residència de l’estudiant, que en ocasions no es percebien fins a finals del curs acadèmic.
Crèdits gratuïts
Qui demani una beca podrà obtenir, si compleix els requistis acadèmics i econòmics exigits (llindar 3 d’ingressos anuals: per sota dels 38.831 e. per una familia de quatre membres), la gratuïtat de la matrícula, en el benentès que es tracta de l’exoneració del pagament del preu dels crèdits universitaris en què l’estudiant es matricula per primer cop.
1.700 e. per renda
A més, pot optar a la recepció d’un ajut de 1.700 e. vinculat al nivell de renda de la unitat familiar del sol·licitant (llindar 1 d’ingressos: per sota dels 21.054 e. si la família té quatre integrants).
1.600 e. per viure fora de casa
Si el peticionari de la beca ha de residir durant el curs fora del seu domicili habitual, té la possibilitat de rebre 1.600 e. addicionals (llindar 2 d’ingressos: 36.421 e. per una família de 4 membres).
A banda, el Ministeri d’Educació preveu l’entrega d’un complement als becaris amb un bon expedient acadèmic i fins i tot d’un incentiu afegit si aquests alts rendiments acadèmics es combinen amb determinades condicions econòmiques desfavorables.
Cal tenir present, però, que la concessió de les diferents tipus de beca estarà subjecte al compliment d’uns límits relacionats amb el patrimoni de les famílies sol·licitants.
Renovar l’ajut en anys successius
Per optar a les beques n’hi ha prou amb un 5, però, a partir del segon any dels estudis, si es vol seguir gaudint dels ajuts caldrà haver superat com a mínim el 65% dels crèdits matriculats en el cas dels graus de les branques d’Arquitectura i Enginyeria i de Ciències. Si el beneficiari de la beca està matriculat en una titulació de Ciències de la Salut, el percentatge s’eleva fins al 80%, i si es cursa un títol d’Arts i Humanitats i Ciències Socials, s’exigeix un 90% de crèdits aprovats.
La durada de la beca
Es pot mantenir la beca no només al llarg de la durada tèorica del grau, sino durant dos anys més si es cursa un títol de la branca d’Arquitectura i Enginyeria. En la resta dels estudis, la pròrroga no pot anar més enllà dels 12 mesos.
Els estudiants que es matriculen a temps parcial, de 30 crèdits, per exemple, també poden accedir a la convocatòria i obtenir una beca en proporció als crèdits que cursen.
També per als centres privats
Els estudiants dels centres privats adscrits a les universitats públiques o privades i els matriculats als centres propis de les universitats privades també tenen dret a demanar una beca. Ara bé, els imports dels ajuts als quals poden aspirar són els equivalents als preus dels estudis públics del mateix nivell d’experimentalitat.
Per sol.licitar una beca es pot accedir directament a la seu electrònica del Ministeri d’Educació i Formació Professional o a través del web de l’AGAUR (tràmit beques de caràcter general del Ministeri). També és possible arribar-hi des dels webs d’universitats com la de Barcelona (UB) o la Politècnica (UPC).