A dos dies vista del tancament de la preinscripció universitària de juny, resulta pertinent preguntar-se per l’oferta de places del mes de setembre, quan s’obre un període extraordinari de preinscripció, que aquest any s’iniciarà el dimecres 18, per accedir als estudis programats per al curs 2024-2025.
El fet és que l’oferta a preu públic dels estudis més demandats és, a finals de l’estiu, pràcticament inexistent. El gruix de les vacants corresponen a les titulacions a preu privat dels centres adscrits a les universitats públiques i de la UVic-UCC, l’única universitat privada que participa en el sistema de preinscripció que regula l’accés a través de la nota de tall. Així i tot, l’oferta, almenys dels títols més sol·licitats, és força limitada. Als aspirants a ser admesos a la universitat els quedarà, en alguns casos, el recurs de la universitat privada o de matricular-se a la UOC.
El que ve a continuació és un exercici comparatiu entre les places disponibles d’aquest mes de juny i les existents a la preinscripció del mes de setembre del 2023.
ADE.- Les places a preu públic per al curs vinent, si se sumen les dobles titulacions en les quals participa el grau, són més de 2.000. L’oferta privada n’aporta 600 més. El setembre de l’any passat només hi havia 156 vacants, totes a preu privat.
Arquitectura (amb Arquitectura Tècnica).- Hi ha 777 places disponibles. L’últim mes de setembre no en quedava cap.
Bios.- Els més de 1.150 llocs per a estudiants de primer curs, la immensa majoria dels quals en centres públics, es van cobrir completament el juny del 2023.
CAFE.- De l’oferta de juny (740 places per al curs 2024-2025), el setembre del 2023 hi havia 2 vacants públiques i 97 a preu privat.
Comunicació Audiovisual.- 45 places disponibles a la convocatòria extraordinària de la preinscripció (entre 470), 16 de les quals a la Universitat de Lleida (UdL).
Dret.– Els centres que participen en la preinscripció poden acollir més de 1.900 estudiants de primer any. A la preinscripció de fa 9 mesos només es van poder oferir 45 places i totes eren d’un únic centre privat. A Criminologia es va reproduir una situació semblant.
Educació Infantil.- És un dels pocs títols (750 places) on habitualment a la convocatòria extraordinària encara hi ha una oferta pública residual: de les 135 vacants, 21 pertanyien al campus de Tortosa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i 7 més a la UdL. La resta (107) eren de la UVic-UCC. Aquesta universitat també disposava de 10 places del doble grau d’Educació Infantil + Educació Primària (menció en Llengua Anglesa).
Educació Primària.- El miler de places a preu públic es van adjudicar al juny.
Educació Social.- L’oferta pública (500 places) era inexistent al setembre.
Enginyeria en Tecnologies Industrials.- L’oferta de la preinscripció (665 llocs), exclusivament pública, es va exhaurir al juny.
Enginyeria Informàtica.- Amb més de 1.250 places, a la convocatòria de setembre només en quedaven 30, cap de les quals a preu públic.
Filosofia.- De les 315 places existents a les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB) i Girona (UdG), fa 9 mesos en quedaven 55 de disponibles.
Fisioteràpia.- De les més de 1.050 places, la majoria a preu privat, a la convocatòria de setembre del 2023 només se’n podien trobar 53, de les quals 35 pertanyien a les Escoles Universitàries Gimbernat, que en té 240.
Història.- De les 585 places de la preinscripció de juny, totes públiques, en van quedar 116.
Infermeria.- L’oferta arriba a les 2.600 places. Al setembre no n’hi havia cap.
Màrqueting.- No hi ha places públiques de primer curs. Prop del 20% de l’oferta disponible al juny (755), tota a preu privat, no es va cobrir i es va tornar a oferir tres mesos després.
Medicina.- Amb capacitat per a més de 1.200 estudiants de nou ingrés, l’oferta s’exhaureix a la convocatòria ordinària.
Periodisme.- De les 335 places, la majoria públiques, a la preinscripció de setembre del 2023 se’n van incloure 21 de privades (UVic-UCC).
Pedagogia.- Els 396 llocs públics es van omplir al juny.
Psicologia. – Gairebé 1.200 places. Al setembre no hi va haver oferta.
Publicitat i Relacions Públiques.- El mig miler d’estudiants de primer curs que la titulació és capaç d’acollir van ingressar-hi al juny.
Química.– Les prop de 500 places es van omplir a la convocatòria ordinària.
Relacions Laborals.- Zero oferta al setembre (600 places al juny).
Traducció i Interpretació.- Dels 400 llocs disponibles en les seves diferents especialitats, la preinscripció de setembre en va incloure 70.
Treball Social.- No hi va haver oferta a la convocatòria extraordinària.
Turisme.- La titulació amb una major oferta disponible el setembre del 2023: 503 places de les prop de les 900 existents actualment.