Educació promou una reforma que diversifica les opcions de l’etapa.
11 instituts de la ciutat de Barcelona lideren la penúltima innovació del sistema educatiu català: el Batxillerat professionalitzador. Es tracta d’un Batxillerat de dos anys, com l’estàndard, en què les matèries optatives o específiques de lliure elecció, com poden ser Psicologia, Sociologia o Història de la música i de la dansa, es substitueixen per unitats formatives d’un cicle de grau mitjà (CFGM), de manera que els estudiants puguin escollir entre blocs de 33 o 66 hores de formació en Dietètica, Creació i publicació de pàgines web o Llunes de vehicles, per exemple. Tot i que la iniciativa l’encapçalen uns pocs centres educatius, la proposta es fa extensiva a tots els instituts, de forma que qualsevol pot implementar-la de cara al curs vinent. Òbviament, els centres privats també poden secundar-la.
La idea d’ampliar les possibilitats d’optatiivitat, aproximant l’alumnat al món professional, s’estrenarà als instituts Escola del Treball, La Guineueta, Joan d’Àustria, Anna Gironella, Montjuïc, Pedralbes, Tecnològic, Joan Brossa, Lluís Vives, Miquel Taradell i Sant Andreu de la ciutat de Barcelona. Uns ho aplicaran en la modalitat del Batxillerat tecnològic (els sis primers), mentre que la resta ho faran en el Batxillerat social. L’institut La Guineueta ho posarà en marxa en amdues modalitats.
Dos títols en tres anys
Una última innovació s’afegeix a l’arribada del Batxillerat professionalitzador: les dobles titulacions formades per una combinació entre el Batxillerat i un CFGM esportiu o artístic, que permetran als estudiants obtenir els dos títols en 3 anys.
La fórmula consisteix en cursar el Batxillerat científic amb els ensenyaments esportius de grau mitjà de Futbol, cosa que el proper curs serà possible a l’Institut de Vic, o bé amb els de Salvament i socorrisme, que s’implantarà als instituts Ferran Tallada de Barcelona, Jaume I de Salou i també a l’Institut de Vic.
Ensenyaments artístics
L’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, en associació amb l’Escola d’Arts de Móra la Nova, i dues escoles d’art del Departament d’Educació, les d’Olot i Ondara (Tàrrega), programaran un doble títol alternatiu: Batxillerat artístic + ensenyament artístic de grau mitjà (Ceràmica artística, Assistència al producte gràfic imprès i Assistència al producte gràfic interactiu, respectivament).
Durant el primer i el segon any, els estudiants cursaran el primer curs de Batxillerat i el cicle formatiu, mentre que el tercer any es reservarà per al segon curs de Batxillerat, centrat en la preparació de les proves d’accés a la universitat (PAU).
Allargar l’etapa
Els canvis introduïts en el model de Batxillerat venen acompanyats d’una intensificació de l’opció de poder cursar l’etapa en tres anys per aconseguir que el currículum sigui assequible a un major nombre d’alumnes, amb l’objectiu de reduir l’abandonament. A Barcelona, almenys quatre instituts (Infanta Isabel, Jaume Balmes, Ferran Tallada, que ja l’impartia, i Juan Manuel Zafra) oferiran aquesta opció.