L’onada expansiva de la implantació del nou Batxillerat, el curs 2022-2023, arriba enguany a la Selectivitat. La creació d’una nova modalitat, el Batxillerat General, i la bifurcació de la modalitat artística en dos itineraris, Arts Plàstiques, Imatge i Disseny, d’una banda, i Música i Arts Escèniques, d’una altra, han introduït noves assignatures a les dues fases de la Prova d’Accés a la Universitat (PAU). No són aquestes les úniques modificacions que impacten en els exàmens que se celebraran entre el 4 i el 6 de juny. A la Selectivitat del 2024 hi trobem fins a una vintena de canvis (en negreta) que afecten les 31 matèries diferents presents a la prova.
Fase general
Si fins ara era preceptiu examinar-se de Llengua i Literatura Catalana, Llengua i Literatura Castellana, Llengua Estrangera (Anglès, Francès, Alemany o Italià) i Història, les PAU d’aquest any reintrodueixen Història de la Filosofia a la fase general amb caràcter opcional, de manera que l’alumnat tindrà la possibilitat de triar-la en substitució de l’assignatura d’Història, que perd l’estatus d’indefugible.
Un altre canvi destacat és que si fins ara l’estudiant podia triar lliurement de quina matèria de modalitat obligatòria s’examinava a la fase general (per exemple, un alumne provinent del Batxillerat d’Humanitats i Ciències socials podia triar Matemàtiques o Fonaments de les Arts si així ho desitjava), en les proves d’enguany cal escollir obligatòriament una de les matèries de modalitat associada a la branca cursada.
És a dir, l’alumne del Batxillerat humanístic social ja no pot triar Matemàtiques ni cap altra matèria que no sigui Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials o Llengua i Cultura Llatines, d’acord amb el decret ministerial que regula el nou batxillerat. En canvi, l’estudiant del Batxillerat de Ciències i Tecnologia sí que pot escollir entre Matemàtiques i Matemàtiques aplicades, donat que, amb el canvi de normativa, les dues matèries de 2n estan associades al Batxillerat científic.
Pel que fa a les matèries de modalitat examinables a la fase general, a la Selectivitat del 2023 la selecció es podia fer entre Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, Matemàtiques, Llatí i Fonaments de les Arts. En la Selectivitat del 2024 Fonaments de les Arts desapareix i, en el seu lloc, els alumnes del Batxillerat artístic han d’examinar-se de Dibuix Artístic (obligatòria de l’itinerari d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny) o bé d’Anàlisi Musical o Arts Escèniques (obligatòries, a triar-ne una, de l’itinerari de Música i Arts Escèniques). D’altra banda, Ciències Generals, la matèria de modalitat obligatòria del nou Batxillerat General, s’incorpora com a matèria de la fase general per als alumnes provinents d’aquesta via.
La nota obtinguda a l’examen de la matèria comuna de modalitat triada a la fase general continuarà sent tinguda en compte, o sigui podrà ponderar, a la fase específica si se supera amb un 5 o més. Cal tenir present que les ponderacions del 2023, que aquest 2024 també han canviat, no han deixat de ser vàlides per als estudiants que es van examinar de les PAU en anys anteriors i que volen optar a la universitat en el curs 2024-2025.
Fase específica
Les 22 assignatures de la part voluntària de les PAU seran ara 23. Desapareixen de la fase específica Cultura Audiovisual, Electrotècnia (que també s’han suprimit del Batxillerat) i també Història de la Filosofia, de la qual l’alumnat només es podrà examinar a la fase general.
6 matèries d’aquesta fase que han experimentat canvis en els seus continguts han adoptat una nova denominació: Ciències de la Terra i el Medi Ambient, Economia de l’Empresa, Fonaments de les Arts, Grec, Llatí i Tecnologia i Enginyeria, a la Selectivitat del 2024 han estat substituïdes per Geologia i Ciències Ambientals, Funcionament de l’Empresa i Disseny de Models de Negoci, Fonaments Artístics, Llengua i Cultura Gregues, Llengua i Cultura Llatines i Tecnologia i Enginyeria, respectivament.
Finalment, quatre assignatures de segon curs del Batxillerat d’Arts (Arts Escèniques, Història de la Música i la Dansa i Literatura Dramàtica) i del nou Batxillerat General (Ciències Generals) s’afegeixen a les PAU.