L’anunci de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que l’endemà de Sant Jordi va fer públic que, a partir del curs 2026-2027, es proposa oferir 50 places del grau en Medicina, s’ha afegit als de dues universitats privades més, Blanquerna-URL (Universitat Ramon Llull) i Abat Oliba (UAO), que també projecten incorporar aquests estudis a la seva programació a partir del mateix curs. Si es compleixen aquestes previsions, d’aquí a poc més de dos anys Catalunya tindrà 11 universitats que impartiran la titulació (totes, excepte la UOC), situant-se al capdavant de les comunitats autònomes amb més centres que ofereixen el títol.
La UPC, que preveu situar la seva Facultat de Medicina a Terrassa, on té un dels seus campus universitaris i preveu comptar amb el concurs de l’Hospital de Terrassa com a centre de referència, vol formar metges amb un important bagatge de coneixements tecnològics. Aquest tret distintiu justificaria que una universitat que fa bandera dels estudis d’enginyeria faci aquesta aposta –de fet serà la primera politècnica d’Espanya que impartirà Medicina–, però a Europa no serà l’única: ja n’hi ha, com la Universitat Tècnica de Múnic, que ofereixen el títol.
En realitat, la programació de grau de la UPC ja manté estretes relacions de parentiu amb la medicina, a través de títols com Enginyeria Biomèdica o el grau interuniversitari en Bioinformàtica -en què també participen les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB) i Pompeu Fabra (UPF), i que, a partir del curs vinent, coordinarà la Facultat d’Informàtica de la UPC-, estudis als quals s’ha sumat des del curs 2021-2022 el grau en Intel·ligència Artificial. Un altre indicador que abonaria la decisió que ha pres la universitat és que al voltant d’un 20% de la seva recerca està vinculada a l’àmbit de la salut.
Un grau amb accent “humanístic”
L’anunci ha arribat un any després que Blanquerna donés a conèixer el projecte d’incorporar els estudis de Medicina a la seva Facultat de Ciències de la Salut. Els seus promotors parlen d’oferir, inicialment, 80 places, però es manté la incògnita sobre quin serà l’hospital de referència de la nova titulació. La idea de triar l’Hospital de Sant Joan de Déu topa amb l’oposició de la UB, que no està disposada a renunciar al vincle que té amb el centre sanitari, que forma part de la relació dels seus hospitals universitaris.
Blanquerna ha situat al capdavant del projecte la pediatra Montserrat Esquerda, directora de l’Institut Borja de Bioètica de la URL, que reivindica la necessitat de formar professionals “humanament compromesos”. Esquerda creu que “no estem garantint que els metges tinguin unes elevades competències emocionals, relacionals i ètiques” i propugna “un acompanyament més humà i integral” dels pacients, segons explicava al febrer en una entrevista al butlletí del centre. El grau en Medicina de Blanquerna pretén posar, doncs, l’accent en aquests aspectes.
El tercer títol
La materialització del projecte de Blanquerna podria coincidir en el temps amb la posada en marxa del grau en Medicina de la Universitat Abat Oliba (UAO), que el 2023 va rebatejar la seva Facultat de Psicologia, reconvertint-la en Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida, per acollir, entre altres, els nous estudis de Medicina. La universitat pertany a la Fundació San Pablo CEU, de la qual també formen part les universitats San Pablo i Cardenal Herrera, que ja imparteixen Medicina a Madrid i a la Comunitat Valenciana, respectivament.
Places a Catalunya
Un cop completada la incorporació dels tres nous graus de Medicina a la programació del sistema universitari català, les places de primer curs se situaran per sobre de les 1.500. Entre el 2008, quan es van estrenar els graus de la UPF-UAB, la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), i el curs 2016-2017, just abans que s’inauguressin els estudis de Medicina de la UVic-UCC (2017-2018), l’oferta de Medicina no es va moure pràcticament de les 1.050 places. Des d’aleshores, i especialment durant l’últim curs, la capacitat dels estudis ha crescut fins a les 1.340 places.
La situació a Espanya
A tot Espanya, la cinquantena de centres que imparteixen el grau en Medicina, 35 dels quals públics, ofereixen unes 8.400 places de primer curs, 6.600 de les quals a preu públic, a les que pot accedir qualsevol estudiant de l’Estat espanyol que tingui la nota de tall exigida o, en el cas dels centres privats que no participen del sistema de preinscripció públic, que superi les seves proves d’ingrés.
La Comunitat de Madrid i Catalunya tenen ara el mateix nombre d’universitats que programen els estudis de Medicina, 8, tot i que la Universitat Camilo José Cela està a punt d’afegir-se a la relació madrilenya, però d’aquí a dos anys és molt probable que sigui Catalunya qui encapçali la relació de comunitats amb més universitats que ofereixen el títol.