Les famílies professionals d’Energia i aigua; Maritimopesquera; Instal·lació i Manteniment; Hoteleria i turisme; Química, i Fabricació mecànica registren els percentatges més elevats d’inserció laboral de l’oferta de Formació Professional (FP), d’entre el 62% i el 74% si es calcula la mitjana entre Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM) i Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), i d’entre el 75% i el 82% si es prenen en consideració només els estudis superiors.
Cinc d’aquestes sis famílies pertanyen a l’àmbit industrial i només una, Hoteleria i turisme, al sector serveis. Si ens fixem, però, només en CFGM, llavors és Sanitat, amb un 54,5% d’ocupació, la que encapçala el rànquing, tot i que seguida molt de prop per les famílies ja esmentades.
Així ho recull l’enquesta d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2023, realitzada pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya, que constata un cop més que els cicles de l’àmbit industrial no només exhibeixen unes millors taxes d’ocupació, especialment a CFGS, sinó també unes condicions laborals més favorables per als seus titulats pel que fa a la retribució i a la jornada i l’estabilitat laborals.
Els més ben posicionats
Si ens fixem en els dos nivells (CFMG i CFGS), la família d’Energia i aigua compta amb un 73,8% d’inserció laboral, seguida de la Maritimopesquera (67,7%) – uns estudis amb molt poca oferta, concentrada al sud de Catalunya-; Instal·lació i manteniment (65,3%); Hoteleria i turisme (64,2%); Química (64,1%), i Fabricació mecànica (62,3%). A aquestes famílies caldria sumar els Ensenyaments esportius, on la taxa
d’ocupació se situa en el 65,7%.
Les categories del Top-10
Anant al detall dels cicles més ben posicionats en un major nombre de categories del Top 10 d’Unportal relacionades amb l’ocupació i la qualitat de la inserció, a CFGS destaquen Química industrial, Direcció de serveis en restauració, Manteniment d’instal.lacions tèrmiques i de fluids i Gestió de l’aigua. Tots aquests estudis figuren almenys en 3 dels 5 rànquings: Més ocupació, Salaris més alts, Graduats amb un
treball vinculat al cicle, Més contractes a jornada completa i Més contractació indefinida.
Pel que fa a CFGM, els cicles d’aquestes famílies que estan presents en un major nombre de categories són Instal·lacions de producció de calor; Planta química, perfil professional de productes farmacèutics, biotecnològics i afins, i Instal·lacions frigorífiques i de climatització, al costat d’Emergències sanitàries i Farmàcia i parafarmàcia, aquests dos últims de la família de Sanitat.
Més continuïtat formativa
A l’altra banda de la balança, entre els cicles superiors on més titulats continuen estudiant un cop acabats els estudis hi figuren els de la família d’Activitats físiques i esportives (Ensenyament i animació socioesportiva i Condicionament físic), i, si posem el focus en aquells on un major nombre de graduats van després a la universitat, hi trobem un any més els d’Educació infantil i Integració social, a més d’una
representació destacada d’estudis de la família de Sanitat: Imatge per al diagnòstic i medicina nuclear, Laboratori clínic i biomèdic, Anatomia patològica i citologia i Dietètica.
A cicles de grau mitjà, entre els estudis amb més continuïtat formativa apareix en un lloc destacat Sistemes microinformàtics i xarxes, seguit, entre d’altres, d’Operacions de laboratori; Vídeo, discjòquei i so; Instal·lacions de telecomunicacions, i Atenció a persones en situació de dependència. Guia en el medi natural i de temps de lleure, que tradicionalment figurava també en aquesta categoria, aquest any no hi consta perquè la mostra d’enquestats no ha estat prou representativa.