Els graus en Dret comparteixen, amb els d’ADE i Educació, el podi dels estudis més demandats de la branca de Ciències Socials i Jurídiques. Uns 2.300 estudiants van matricular-se a 1r el curs 2022-2023 en algun dels 37 graus o dobles títols presencials de Dret que, a preu públic o privat, s’imparteixen al sistema universitari català. Paral·lelament, 1.713 més van fer-ho a la UOC.
Dret és present a la programació d’11 de les 12 universitats catalanes, tot i que a la UVic-UCC ho és a través d’un centre adscrit. Només la Universitat Politècnica no imparteix el grau.
Les sis universitats públiques han ofert aquest curs més de 1.300 places de primer, que van demanar com a opció preferent 1.844 aspirants, dels quals 1.350 van arribar a aconseguir matricular-se. Les quatre universitats privades comptaven amb 330 places i en van omplir 314. La UOC va ofertar-ne 1.650 més.
Múltiples combinacions
La combinació de Dret amb ADE va sumar 300 matriculats als centres públics (UB, UAB, UPF, UdG, UdL i URV). A preu privat, 74 estudiants van iniciar Direcció d’Empreses+Dret a Esade (URL).
El grau també es pot cursar de manera simultània, i des del primer any, amb els estudis de Ciències Polítiques i de l’Administració a la UB i la UdG; amb Gestió i Administració Pública de la UB; Ciència Política i Gestió Pública de la UAB; Criminologia de la UB, UAB, UPF i UdG; Relacions Laborals de la UB, UAB, UPF i URV, i Relacions Internacionals de la UAB. Aquesta última oferta es va estrenar al setembre i va rebre 115 demandes en primera opció per a 20 places.
En l’àmbit privat, Esade el combina amb Global Governance, Economics and Legal Order, un doble grau al qual aquest curs ha incorporat 48 estudiants, i UIC ho fa amb Humanitats i Estudis Culturals, International Studies i Political Science, a més d’oferir-lo també en companyia d’ADE.
L’extensa relació d’opcions, que s’aproxima al mig centenar, es completa amb una oferta singular de la UAB: Dret + Droit.
Notes de tall exigents
Les notes de tall dels 25 títols de Dret dels centres públics, dobles graus inclosos, no van baixar, al juliol del 2022, del 7,268. La nota d’admissió de quatre dobles titulacions va situar-se per sobre de 12, i en nou més es va demanar més d’un 10, com al grau en Dret de la UPF (260 places). Sis títols, entre els quals es trobaven Dret de la UB (430 places) i UAB (220), van exigir una qualificació superior a 9.
Itineraris d’especialització
Si obviem les dobles titulacions i ens centrem en la dissecció dels títols públics de grau, observem que els estudis que s’ofereixen a la demarcació de Barcelona tenen una oferta de mencions o itineraris d’especialització durant l’últim tram de la titulació força extensa (quatre a la UB, cinc a la UAB i set a la UPF) i de temàtiques coincidents (Dret públic, privat, de l’empresa, internacional… ). La UdL és l’única que programa un itinerari en Gènere i Dret.
Poc anglès
Un baix percentatge de la docència del graus públics s’imparteix en anglès, quan n’hi ha, i les convalidacions de crèdits als estudiants provinents de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) són inexistents. Centres privats com Esade n’inclouen de forma discreta i la UOC ho fa d’una manera més decidida.
Ocupació i sous
Tres anys després de l’obtenció del títol, la inserció laboral dels graduats de les universitats públiques es mou entre el 79% i el 90% i la remuneració ho fa en una forquilla que va dels 1.754 als 1.940 euros de salari mensual brut, que, en el cas del grau privat d’Esade, arriba als 2.634 euros, tot i que l’ocupació baixa fins al 70%, segons l’última enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) del 2020. De la resta de centres privats no hi ha dades prou representatives. L’AQU té previst publicar els resultats d’una nova enquesta aquest 2023.
Les dades d’abandonament dels estudis durant el primer any del grau als centres públics oscil·len entre el 12% i el 16%.