El curs 2013-2014, els cinc estudis del grau en Educació Social impartits al sistema públic universitari català van matricular, al primer dels quatre anys de la titulació, 497 estudiants. Una dècada més tard, el curs 2022-2023, n’han incorporat 468. En tots dos casos, la xifra supera les 455 places que s’ofereixen (450 el 2013), una oferta que aquesta vegada ha registrat 632 demandes en primera opció.
A la universitat privada tampoc li ha anat malament, especialment a la UVic-UCC, que aquest curs ha matriculat 50 estudiants de nou ingrés a la titulació, per sobre de les 45 places d’oferta teòrica. La Fundació Pere Tarrés, que forma part de la Universitat Ramon Llull, i que té una llarga tradició en la impartició d’aquests estudis, ha reduït l’oferta amb el pas dels anys, però, així i tot, aquest curs ha matriculat 83 estudiants a primer.
El boom de la UOC
El creixement més notable de la dècada, però, l’ha experimentat la Universitat Oberta (UOC). Els estudis d’Educació Social de la universitat virtual han doblat la matrícula en 10 anys, passant dels 544 nous alumnes del 2013 al 1.025 del 2022.
Tant en el cas de la universitat presencial, pública o privada, com en els estudis en línia de la UOC, els artífexs de l’èxit de la matrícula són els graduats provinents de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS). L’interès per accedir a la titulació ha estat una constant durant l’última dècada.
Integració Social, el cicle que nodreix el grau
Més del 50% dels que s’incorporen al grau han cursat un cicle d’FP com el CFGS en Integració Social, tot i que no és l’únic que proveeix d’alumnat al grau. En el cas de la UOC, on la via dels titulats en FP és la primera porta d’entrada a les titulacions de grau, per cada estudiant procedent del Batxillerat matriculat a Educació Social n’hi ha 10 que han cursat un CFGS.
Els estudis de Treball Social
Una titulació germana dels estudis en Educació Social, el grau en Treball Social manté una trajectòria semblant, caracteritzada per l’estabilitat de la matrícula. Els quatre graus públics que s’imparteixen, els de les universitats de Barcelona (UB), Girona (UdG), Lleida (UdL) i Tarragona (URV), han matriculat aquest curs gairebé mig miler d’estudiants de nou ingrés, gairebé els mateixos que el 2013.