Més de 3.500 aspirants a iniciar els estudis s’enfrontaran a la prova que s’ha de superar per poder accedir a 34 graus. Catalunya ofereix prop de 3.000 places de 1r curs de Magisteri. Els centres públics s’omplen, però a la privada queden vacants.
Més de 3.500 aspirants a cursar els estudis de mestre d’Educació Infantil o d’Educació Primària, provinents tant del Batxillerat com de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), s’enfrontaran el 27 d’abril, l’últim dissabte del mes, a la Prova d’Aptitud Personal (PAP) que s’ha de superar obligatòriament per poder accedir, el curs vinent, a qualsevol dels 34 graus de Magisteri, públics i privats, que s’ofereixen a les universitats de Catalunya. El 22 de maig tindran els resultats.
Els que no arribin a examinar-se o no aconsegueixin ser qualificats d’aptes a la PAP, que aquest any s’ha avançat dos mesos, disposaran d’una nova oportunitat el divendres 19 de juliol, tot i que difícilment podran matricular-se en un centre públic al setembre, donat que les places s’acostumen a omplir en la primera assignació que es du a terme a començaments de juliol, poc després del tancament del primer període de preinscripció.
Menys aprovats que a la selectivitat
Si es compara amb l’examen de selectivitat, la xifra d’aprovats és força diferent. 4 de cada 10 dels que es van examinar el juny de l’any passat (3.238) no se’n va sortir, mentre que a la selectivitat només va fracassar un 2,32% dels que s’hi van presentar. Els resultats són pitjors entre els candidats a ingressar als graus de mestre que procedeixen de CFGS.
Aprovar la PAP és, des del 2014, un requisit indispensable per poder-se matricular en una trentena d’estudis: 12 graus d’Educació Infantil, 11 de Primària, 9 d’Educació Infantil + Educació Primària, i dues dobles titulacions més: Educació Primària + Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) i Educació Primària + Humanitats i Estudis Culturals.
L’oferta i la demanda
9 de les 12 universitats catalanes, 5 de públiques i 4 de privades, programen estudis de mestre. Els centres públics, les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB), de Girona (UdG), Lleida (UdL) i Rovira i Virgili de Tarragona (URV), han ofert aquest curs (2018-2019) 1.900 places de primer, que s’han omplert amb escreix (1.961 matriculats). El preu de la matrícula en aquests centres ronda els 1.700 euros.
La nota de tall més alta ha estat la del doble grau d’Infantil + Primària de la UB (11,018), la universitat que també ha encapçalat les qualificacions del grau de Primària (9,172). A Infantil, però, el llistó més elevat l’ha posat la UAB: 8,626.
Els centres privats
Pel que fa a les universitats privades, la matrícula de primer any (371 estudiants) ha quedat lluny de l’oferta teòrica de 890 places. Blanquerna (Universitat Ramon Llull) encapçala la demanda, per davant de la UVic-UCC (que participa del sistema públic de preinscripció, on aquest curs s’hi ha pogut accedir amb un 5 de nota de tall) i les universitats Internacional (UIC) i Abat Oliba (UAO).
El cost de la matrícula en un centre privat oscil·la entre els poc més de 5.000 euros als campus de Manresa i Vic de la UVic-UCC i els 7.400 de l’opció més cara.