Entre els més de 200 títols d’enginyeria que l’estudiant pot triar a les universitats catalanes n’hi ha una vintena que, tot i que també ho són, no porten a la seva denominació el nom que les defineix com a tals.
Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, un grau que imparteix la Universitat Autònoma (UAB) n’és un exemple, com ho és el grau en Paisatgisme de la Universitat Politècnica (UPC), el d’Innovació i Seguretat Alimentària de la Universitat de Girona (UdG) o els estudis de Disseny Digital i Tecnologies Creatives de la Universitat de Lleida (UdL).
Intel·ligència Artificial
Els dos graus en Intel·ligència Artificial que la UPC i la UAB han començat a impartir aquest curs en són una bona mostra, igual que les titulacions en videojocs que, a partir del títol pioner, Continguts Digitals Interactius que ofereix ENTI, adscrit a la UB, han anat afegint-se a la programació.
Videojocs
Ara mateix hi ha mitja dotzena de graus en videojocs, d’entre els quals sobresurten els de Disseny i Desenvolupament de Videojocs del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, a preu privat, per la bona matrícula que registra i l’elevat rendiment acadèmic dels estudiants de primer curs, i el de la UdG, l’únic de la programació que s’ofereix a preu públic.
Estudis marítims
La universitat de les enginyeries, la UPC, oferta els graus en Tecnologies de Camins Canals i Ports, Tecnologies Marines, Nàutica i Transport Marítim o Industrial Technologies and Economic Analysis, en aquest cas en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF), vinculats tots a la branca d’Enginyeria i Arquitectura. I un centre adscrit de la UPC, l’Euncet, programa Ciències i Tecnologies Aplicades a l’Esport i al Condicionament Físic, relacionat també amb la mateixa àrea.
Serveis informàtics
Per als estudiants als quals els estudis generalistes d’Enginyeria Informàtica no els acaben de fer el pes, les Escoles Universitàries Gimbernat de Sant Cugat del Vallès, adscrites a la UAB, oferten Informàtica i Serveis, una enginyeria aplicada al subministrament de solucions informàtiques a les empreses.
Graus curts
I per als que troben que un grau de 240 crèdits ECTS és molt llarg, la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona proposa el grau en Tècniques de Bioprocessos Alimentaris, una enginyeria amb una formulació temporal (180 crèdits ECTS, o sigui, tres anys de durada teòrica) encara vigent, però amb data de caducitat, ja que tots els plans d’estudi hauran de ser de 240 crèdits (quatre anys) com a mínim a partir del curs 2023-24 si el Ministeri d’Universitats no desactiva abans una de les últimes decisions que va prendre l’anterior titular de la cartera ministerial, Manuel Castells, cosa que sembla improbable.
En la mateixa situació es troben els graus de tres anys de Tècniques d’Interacció Digital i Multimèdia i Techniques for Software Application Development de la UOC, adscrits també a la branca d’Enginyeria i Arquitectura, com passa amb els de Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (UAB) i Disseny Digital i Tecnologies Creatives (UdL) ja esmentats, que també tenen una durada teòrica més curta.
Pilot d’aviació
A la llista de les enginyeries que no ho semblen perquè la seva denominació ho obvia caldria també afegir-hi els estudis de Pilot d’Aviació Comercial i Operacions Aèries d’un centre adscrit a la URV, Cesda.