La matrícula dels graus d’Arquitectura, que entre els anys 2013 i 2016 va patir una forta sotragada a remolc de l’esclat de la bombolla immobiliària, va iniciar la seva recuperació a partir del curs 2017-2018. Des d’aleshores el balanç d’admissions no havia deixat de mostrar signes de millora, però no es podia afirmar que tots i cadascun dels centres públics i privats que imparteixen els estudis omplissin les places de primer curs. Finalment, aquest 2022 no hi ha hagut vacants després de més d’una dècada.
L’objectiu s’ha aconseguit amb l’ajut de la reestructuració de l’oferta, reduint en ocasions el nombre de places d’Arquitectura Tècnica al mateix temps que, en algunes universitats, es redimensionava la capacitat dels títols d’Arquitectura per acollir nou alumnat, a l’alça o a la baixa.
Títols a 6 universitats
Sis universitats imparteixen estudis arquitectònics al sistema universitari català, quatre de públiques -la Politècnica de Catalunya (UPC), que concentra l’oferta a la demarcació de Barcelona, i les tres universitats territorials (URV, UdG i UdL)-, i dues de privades (UIC i La Salle-Ramon Llull).
El curs 2013-2014, amb la demanda a la baixa, les titulacions d’Arquitectura de les universitats catalanes oferien 1.185 llocs de primer curs, dels quals 1.015 eren a preu públic. Un 35% del total de places existents (415) s’adjudicaven aleshores als tres graus públics d’Arquitectura Tècnica (amb les seves diferents denominacions).
Prop d’un miler de places
El curs actual, els graus d’Arquitectura han ofert 935 places per a estudiants de nou accés, de les quals un 23% són d’Arquitectura Tècnica. La capacitat dels centres públics s’ha encongit en un 10% durant l’última dècada, mentre que l’oferta teòrica de la universitat privada, força més petita (170 llocs), s’ha incrementat en el mateix percentatge. En resum: els 250 llocs públics que han desaparegut, el gruix dels quals a la UPC, pertanyen en la majoria dels casos a Arquitectura Tècnica.
La rehabilitació progressiva de la matrícula dels graus d’Arquitectura a partir del 2017 es va concentrar en les titulacions dels campus de Barcelona i Sant Cugat de la UPC. Més endavant la recuperació es va estendre a les universitats territorials i, finalment, va arribar als centres privats, tot i que el 2021 els estudis d’Arquitectura Tècnica de La Salle encara tenien vacants.
De cara al 2022, aquest centre de la Universitat Ramon Llull va decidir deixar d’oferir temporalment la titulació d’Arquitectura Tècnica i fer créixer la capacitat dels estudis d’Arquitectura en el mateix nombre de places (20), fins al centenar. I aquest any ha matriculat 125 estudiants de primer curs, segons les dades d’Universitats, el doble que un any abans.
Gairebé un miler de matriculats
La mateixa estadística de matrícula del curs 2022-2023 mostra que l’oferta dels títols d’Arquitectura s’ha cobert amb escreix (987 matriculats) i que això ha succeït de manera uniforme en tots els centres públics i privats que tenen aquests estudis en la seva programació.
La mateixa tendència s’ha registrat als graus d’Arquitectura Tècnica de la UPC, la UdL i la UdG, tenint en compte que aquesta última universitat ofereix el grau en dues modalitats, presencial i semipresencial. Els efectes secundaris de la bombolla immobiliària semblen, doncs, haver desaparegut.