La xifra de preinscrits i les notes de tall del grau han crescut gairebé arreu i en alguns casos els registres són els més alts de la dècada.
La vintena de graus d’Infermeria que s’imparteixen a les universitats catalanes viuen un moment dolç. Si els estudis ja ocupaven una bona posició al rànquing dels més demandats, aquest curs s’han batut rècords de preinscrits, almenys pel que fa als últims 8 anys, i, en conseqüència, les notes de tall han experimentat una pujada generalitzada.
Tot i que encara no hi ha dades oficials de matrícula del curs 2018-2019, d’acord amb la xifra de preinscrits que al juliol van sol·licitar cursar el grau de forma preferent, tot fa pensar que les aules d’Infermeria estan plenes a vessar.
La major oferta de places
Anem a pams. El grau d’Infermeria del campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona (UB), el que més places ofereix (315), es manté en el vuitè lloc de la classificació dels títols més demandats a Catalunya en primera opció. 535 estudiants van demanar al juliol poder-hi accedir. La nota mínima exigida va ser un 10,258 (10,068 el 2107). Al campus Clínic, també de la UB, amb 75 places, les peticions van passar de 176 a 255 d’un any a l’altre i la qualificació per ingressar-hi es va enlairar fins a l’11,508 (11,340 el 2017). Si fa un any eren els 60ens estudis més reclamats, ara s’han situat en el lloc 37.
Els estudis d’Infermeria de l’Autònoma (UAB) han guanyat en un any 17 posicions en la taula de graus més sol·licitats en primer lloc: el 2017 van ocupar la posició 55 i enguany la 38. En 12 mesos, els 191 peticionaris que volien ocupar una de les 90 places que s’ofereixen s’han convertit en 254.
El títol més demandat a la UdG
A la Universitat de Girona (UdG), Infermeria és el grau més demandat (206), lleugerament per davant dels estudis de Medicina, i a la Universitat de Lleida (UdL) el salt del 2017 al 2018 també ha estat notori: de 136 a 184 sol·licituds en primera opció, amb la qual cosa els estudis han guanyat 26 posicions en el rànquing català dels més desitjats: del lloc 88 al 62. La UdL també ofereix aquests estudis al campus d’Igualada, on aquest curs la qualificació per ser admès ha estat la més elevada des que, el 2015, es va obrir el grau. A banda, la UdL programa, a Lleida, Fisioteràpia + Infermeria.
En tres campus més de la Universitat Rovira i Virgili (URV) on es programa el títol (Tarragona, Tortosa i El Vendrell), les notes de tall han estat les més altes de la dècada. El mateix ha succeït en diferents centres adscrits a les universitats públiques: Sant Joan de Déu (UB), Creu Roja (UAB), del Mar i Tecnocampus, aquests dos últims vinculats a la Pompeu Fabra (UPF). Sant Pau i Gimbernat, adscrits tots dos a la UAB, i la UManresa (UVic-UCC) també figuren entre els 225 centres universitaris que han comptabilitzat més de 65 sol·licituds en primera opció.
L’oferta privada
A l’oferta de les universitats públiques, els seus centres adscrits, i la UVic-UCC, que participa del sistema universitari de preinscripció, s’ha d’afegir la de les dues universitats privades que imparteixen la titulació: Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i Internacional (UIC). Blanquerna combina, a més, els estudis d’Infermeria amb els de CAFE, Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia, que es poden començar a cursar a partir del segon curs.