En els últims 10 anys l’interès dels estudiants pels graus relacionats amb l’alimentació ha anat a més, però l’oferta de places a preu públic gairebé no s’ha mogut de lloc. Dels dos graus que concentren el gruix de la matrícula en aquest àmbit, Ciència i Tecnologia dels Aliments i Nutrició Humana i Dietètica, el primer ha passat d’oferir 180 llocs per a estudiants de primer any durant el curs 2014-2015 a 190 el 2023-2024, mentre que el segon ha mantingut l’oferta de 190 places invariable durant tota la dècada.
En aquest període, la capacitat dels centres que imparteixen el grau en Nutrició Humana i Dietètica a preu privat (entre 5.600 i 9.000 € pels 60 crèdits del primer curs) s’ha duplicat, de les 95 places del 2014 a les 185 d’enguany, que a partir del curs que ve augmentaran fins a les 215, passant, per primer cop, per davant de l’oferta pública.
244 demandes en 1a opció per 190 places
La matrícula pública de les universitats amb docència presencial -60 places a la Universitat de Barcelona (UB), 45 a la Universitat de Lleida (UdL) i 85 a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona- s’omple amb escreix (244 demandes en primera opció a la preinscripció de l’últim mes de juny, de les quals 199 van prosperar).
Paral·lelament, els estudis de la Universitat de Vic (UVic-UCC), Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i Tecnocampus (adscrit a la Universitat Pompeu Fabra), van incorporar 144 estudiants de nou ingrés, segons l’informe de l’Oficina d’Accés a la Universitat de la Generalitat del curs 2023-2024..
Quatre centres privats
Tecnocampus es va afegir a començaments del curs actual als altres dos centres privats que ja tenien els estudis de Nutrició Humana a la seva programació i, a partir del pròxim mes de setembre, una altra escola universitària privada, Euses, adscrita a la Universitat de Girona (UdG), disposarà del mateix títol, amb 40 places, a les quals s’hi accedirà (com al Tecnocampus i a la UVic-UCC), a través de la nota de tall. Aquest any per ser admès en els dos últims centres n’hi havia prou amb un 5.
Dobles graus
Val a dir que tot i que l’oferta de places públiques del grau en Nutrició Humana, de quatre anys de durada teòrica, és la mateixa almenys des de fa 10 anys, durant aquest temps sí que s’ha creat una doble titulació, Fisioteràpia + Nutrició Humana i Dietètica (20 places), que es pot completar amb 5 anys, i que s’imparteix al campus d’Igualada de la UdL. La UB ja oferia prèviament una altra combinació, amb els graus en Farmàcia i Nutrició (també 20 places). La nota d’admissió per accedir als dobles graus és alta. El juliol passat va ser d’un 10,387 i un 12,019, respectivament.
Títols feminitzats
Als tres graus públics en Ciència i Tecnologia dels Aliments (l’oferta privada és inexistent) s’han matriculat aquest curs 200 estudiants (187 el 2014-2015). Com passa a Nutrició Humana i Dietètica, dos de cada tres matriculats són dones.
La feminització dels títols relacionats amb l’alimentació es reprodueix al grau d’Enginyeria Alimentària de la UPC i de manera menys acusada al grau en Innovació i Seguretat Alimentària de la UdG. A Enginyeria en Bioprocessos Alimentaris de la URV, les demandes per sexe del curs 2023-2024, en primera opció, s’han distribuït al 50% entre nois i noies (15/15), cosa també poc habitual a les enginyeries.
La UOC també imparteix, en modalitat virtual, Nutrició Humana i Dietètica, un grau en el qual també participa la UPF, on es realitzen les pràctiques. Compta amb 300 places i la matrícula s’hi aproxima.