Al pont de comandament de les naus hospitalàries que aquests dies s’han convertit en el focus d’atenció de les nostres vides, hi ha persones que, fins i tot en condicions de normalitat, gaudeixen d’una consideració professional que es troba un esglaó per damunt de la que mereixem els que ens dediquem a altres activitats. No ens falten motius per apreciar la feina de metges i metgesses, als quals hem de recórrer en les situacions més difícils de la nostra existència, però ara encara en tenim més.
El protagonisme que han hagut d’assumir ens porta a fixar-nos en el grau de Medicina, com vam fer la setmana passada amb el d’Infermeria.
Estudis més demandats
Els estudis de Medicina són els més demandats per les noies que volen accedir a la universitat, i figuren entre els més desitjats pels nois. Les notes de tall són altes, com ja saben els que volen ingressar-hi. Aquest curs la qualificació del mes de juliol per ser admès va oscil·lar entre el 11,798 de la Universitat de Vic (UVic-UCC) i el 12,744 del campus Clínic de la Universitat de Barcelona (UB).
Els estudis de Medicina que ofereix la UVic-UCC han estat els últims en incorporar-se a l’oferta (el grau es va estrenar el 2017) i el preu privat no ha estat un obstacle per rebre 107 demandes en primera opció per ocupar les 80 places de primer curs. L’oferta es va haver d’ampliar (com succeeix amb molts dels estudis més demandats) i s’hi van acabar matriculant 97 estudiants.
Vuit universitats
Les vuit universitats, sis de públiques -UB, Autònoma (UAB), Pompeu Fabra (UPF), Rovira i Virgili de Tarragona (URV), Lleida (UdL) i Girona (UdG)- i dues de privades, han ofert 1.134 places de primer curs. Les 954 que s’ofereixen a preu públic (2.500 e) han registrat gairebé 3.500 sol·licituds preferents. Finalment, les públiques han matriculat 1.005 nous estudiants i les privades (UVic-UCC i UIC), 206 més, que han pagat uns 14.000 e.
Satisfacció amb els estudis cursats
La titulació gaudeix d’una de les millors taxes d’ocupació del sistema universitari. També dels millors salaris, almenys 3 anys després d’haver-se titulat, segons l’Agència universitària per a la Qualitat (AQU). Es tracta del grau on, si els titulats poguessin retrocedir en el temps amb l’experiència adquirida, hi hauria un major nombre de professionals que tornaria a cursar els estudis. Crida igualment l’atenció que en la major part dels graus la meitat dels graduats, o gairebé, hagin trobat la seva primera feina gràcies a la seva xarxa de contactes personals o familiars.
Estudiants aplicats
Els estudiants de Medicina són aplicats (l’abandonament a primer és habitualment baix) i les taxes de graduació en el temps previst (6 anys teòrics +1), satisfactòries. Als estudis hi ha poc anglès (on més n’hi ha és a la UVic-UCC, un 24%, i a la UIC, on s’arriba al 20%), cosa que els ocupadors (principalment centres públics) han fet notar quan l’AQU ho ha preguntat.
Entre les qüestions en què hi ha marge de millora, els experts esmenten les habilitats de comunicació dels titulats. Les competencials relacionals, com l’empatia, la col·laboració o la capacitat de gestió també figuren entre els punts poc treballats als plans d’estudis.
Prova d’Aptitud Personal per accedir al grau
Per assegurar uns mínims en aquest tipus d’habilitats, i certificar que els futurs professionals de la Medicina tenen la vocació de servei que es necessita, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) projecta instaurar unes proves d’aptitud personal (PAP) com a requisit indispensable que s’haurà de superar per ingressar a la universitat, com ja s’aplica als graus de Magisteri.
O sigui, que no n’hi haurà prou en disposar d’una nota superior a 12 per ser admès, donat que sembla que hi ha un elevat consens al voltant que això no garanteix que hi accedeixin els millors. En qualsevol cas, la PAP no s’implantaria abans del 2023.