N’hi ha de nous, però també de seminous, o, fins i tot, amb anys d’antiguitat. No formen part de la relació habitual de títols que el futur estudiant universitari té al cap quan ha de fer la tria de la titulació que vol cursar, sovint perquè no sap de la seva existència, ja que són estudis joves, o que acaben d’irrompre a la programació, o bé invisibilitzats per la seva denominació o altres conjuntures circumstancials. Aquí fem un primer inventari de 8 d’aquests graus.
Audiologia General (Facultat de Medicina de la UVic-UCC).- La formació superior en l’àmbit de l’audició i el seu dèficit, fins ara limitada al Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) en Audiologia Protètica, ha fet aquest curs el salt a la universitat amb la introducció a la programació del grau en Audiologia General de la UVic-UCC (60 places). Durant el primer any els estudis s’estan impartint com a títol propi (no homologat), però la universitat ja anuncia la seva reconversió en un grau oficial a partir del curs vinent.
Ciència, Tecnologia i Humanitats (Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB).- Analitzar els reptes tecnicocientífics sota el prisma crític de les humanitats, examinant les connexions entre el coneixement científic i l’humanístic. Això és el que proposa aquest grau interuniversitari amb poques places (15), en què també participen les facultats de Biociències i Ciències de la UAB i que s’imparteix amb les universitats Autònoma i Carlos III de Madrid, on es cursa el segon curs.
Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris (Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la UPC).- El Consejo de Universidades del govern central acaba de donar llum verda al primer grau que s’imparteix a Espanya en enginyeria ferroviària, un títol que ja existeix a França, Alemanya o el Regne Unit. La UPC ha reconvertit el grau en Enginyeria Elèctrica del campus de Vilanova per introduir la formació relacionada amb els sistemes ferroviaris.
Enginyeria en Geoinformació i Geomàtica (Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona de la UPC).- Amb un historial al darrere, la titulació de grau, integrada en l’oferta d’estudis de la mateixa escola que forma arquitectes tècnics, és hereva de l’antic grau en Geoinformació i Topografia. Després de la seva reconversió, el curs 2019-2020, cosa que va comportar l’actualització dels seus perfils professionals, el grau es focalitza en formar titulats especialitzats en la captura, l’anàlisi i la difusió d’informació geogràfica per a les aplicacions mòbils, el tractament massiu de dades o el control de drons, entre altres aspectes.
Història, Política i Economia Contemporànies (Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB).- La transversalitat del grau (60 places), impartit des de les facultats de Filosofia i Lletres, Ciències Polítiques i Sociologia i Economia i Empresa, recorda la fórmula adoptada de forma exitosa pel grau interuniversitari en Filosofia, Política i Economia, en el qual també participa la UAB (La Salle també programa des del curs actual, amb les universitats de Deusto i Pontificia Comillas, un títol amb la mateixa denominació), o Global Studies (UPF). La nova titulació de la UAB s’ofereix majoritàriament en anglès.
Màrqueting, Esdeveniments i Entreteniment (CETT, adscrita a la UB).- Dins de l’àmbit dels estudis universitaris de Màrqueting, on conviuen una quarantena de propostes de grau, el CETT impartirà el curs vinent, inicialment com a títol propi no homologat, amb la perspectiva d’oferir-lo com a grau oficial a partir del curs 2025-2026, una titulació innovadora, a preu privat, centrada en l’organització d’esdeveniments en el sector de l’entreteniment.
Moda (Escola Universitària ERAM, adscrita a la UdG).- El centre, en col·laboració amb l’Escola Qstura, on es fan les pràctiques, va estrenar el setembre de l’any passat aquests estudis universitaris, els primers relacionats de forma integral amb el sector de la moda, dels quals ofereix 30 places a preu privat. Fins ara, aquest tipus de formació s’adquiria, només de forma parcial, a través d’algunes mencions o itineraris d’especialització dels graus en Disseny o cursant un CFGS.
Producció de Música i So per a la Indústria de l’Entreteniment (Escola ENTI, adscrita a la UB).- El centre, que ja va ser pioner, el 2013, en la impartició d’un grau de videojocs, també ha estat capdavanter a l’hora de programar uns estudis universitaris en producció musical que es concentren en la utilització de la música en la publicitat, el cinema i els videojocs, dels quals ofereix 60 places a preu privat.