Gairebé una cinquena part dels graus que s’imparteixen a les universitats de Catalunya, 90 entre quasi mig miler, tenen als seus plans d’estudis alguna assignatura relacionada amb qüestions de gènere. El gruix d’aquestes matèries, dues de cada tres, són de caire optatiu per als estudiants. 5 universitats públiques, l’Autònoma (UAB), Barcelona (UB), Rovira i Virgili de Tarragona (URV), Lleida (UdL) i Pompeu Fabra (UPF), i una de privada (UVic-UCC), són les més actives en aquest apartat.
Les dades, extretes d’un informe que s’acaba de publicar sobre el tractament de la perspectiva de gènere en la docència que s’imparteix a les universitats dels territoris de parla catalana agrupades a la Xarxa Vives, mostren l’evolució registrada des del 2016, quan en un primer treball similar de la mateixa associació es comptabilitzaven 67 graus amb assignatures amb perspectiva de gènere a les 12 universitats de Catalunya. L’estudi inventariava aleshores 21 matèries obligatòries i 54 d’optatives als plans d’estudi, mentre que ara se n’han detectat 55 i 114, respectivament.
Continguts desconnectats del currículum
L’informe adverteix que, tot i els avenços aparents, la universitat es troba encara lluny de normalitzar la divulgació d’aquest tipus de formació, que ha de contribuir a reduir les desigualtats entre homes i dones, perquè, entre d’altres raons, els continguts impartits en les matèries de perspectiva de gènere sovint no tenen vinculació amb la resta del currículum i conviuen amb assignatures desconnectades d’aquest propòsit.
L’oferta especialitzada
El treball també recull l’oferta de grau especialitzada en aquest àmbit, que es limita al títol d’Estudis Socioculturals de Gènere que imparteix la UAB des del 2018 i a tres itineraris (minors) que es poden cursar en tres universitats públiques en el tram final dels estudis de grau, el d’Estudis en Gènere de la UAB i la UPF i el de Gènere i Dret de la UdL.
La situació als estudis de postgrau
A l’etapa de postgrau la situació no és pas millor que a la de grau, excepte a la UB, on 73 dels 223 títols dels què s’han pogut obtenir dades tenen alguna assignatura específica en gènere.
Si ens fixem en l’oferta especialitzada en perspectiva de gènere a màsters i postgraus, tant la UAB com la UB disposen de 5 programes, un dels quals compartit, on també hi participen la URV, la Universitat de Girona (UdL) i la UVic-UCC, mentre que la UdL n’imparteix un altre.
Fotografia: Magaly Bastos