Els estudis universitaris de videojocs han passat d’oferir 80 places a 600 places de primer des del 2013. Un total de 550 estudiants s’han matriculat aquest curs, per primer cop, en la desena de titulacions de l’especialitat que s’ofereixen.
Quan, el 2013, l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), adscrita a la Universitat de Barcelona (UB), va començar a impartir el primer grau de videojocs, va denominar-lo Continguts Digitals Interactius. Posar videojocs al nom d’un títol universitari semblava massa atrevit, si més no als responsables de donar llum verda al projecte. Des d’aleshores, han aparegut una desena de titulacions més de l’especialitat, la meitat de les quals han incorporat la paraula que les identifica nítidament a la seva denominació.
Des del curs acadèmic 2013-2014 al 2018-2019, les places de primer dels estudis de videojocs s’han multiplicat per 7, de 80 a quasi 600, mentre que la xifra de matriculats de nou ingrés frega els 550. Els centres universitaris que programen algun grau d’aquest àmbit han passat d’1 a 6, tot i que només hi ha un títol que s’ofereix a preu públic: Disseny i Desenvolupament de Videojocs de la Universitat de Girona (UdG). La Universitat Oberta (UOC) imparteix Multimèdia i l’Autònoma (UAB) anuncia per al curs vinent un grau en Comunicació Interactiva, amb alguns crèdits vinculats a l’especialitat.
El CITM de la UPC programa 4 títols, inclosa una versió en anglès
ENTI, l’escola pionera, no arriba a cobrir les 160 places que ofereix, distribuïdes entre Continguts Digitals Interactius i Creació Artística per a Videojocs i Jocs Aplicats, un grau de 3 anys que va començar a impartir el 2016, però el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la Universitat Politècnica (UPC) omple amb escreix les 110 places dels graus de Disseny i Desenvolupament de Videojocs (70) –que també té una versió que s’ofereix íntegrament en anglès– i Disseny, Animació i Art Digital (40), de 180 ECTS. El CITM també imparteix Multimèdia, on aquest curs s’han matriculat 38 estudiants de primer.
Dobles titulacions
El Tecnocampus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s’ha atrevit fins i tot a programar, a banda dels estudis de Disseny i Producció de Videojocs, amb 72 matriculats, dues dobles titulacions: Enginyeria Informàtica de Gestió i Sistemes d’Informació + Diseny i Producció de Videojocs, amb 35 estudiants per a 30 places de primer, i Disseny i Producció de Videojocs + Mitjans Audiovisuals, tot i que aquesta última no té places de primer curs.
Per la seva banda, La Salle (Universitat Ramon Llull) ha matriculat aquest curs 88 estudiants al grau d’Animació i la Universitat de Vic (UVic) 32 a Multimèdia, Aplicacions i Videojocs, que va estrenar el 2017. Enginyeria Multimèdia de La Salle també té un itinerari amb 30 crèdits dedicats als videojocs.
També a l’FP
L’oferta de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) complementa la de grau. El cicle d’Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius, de la família professional d’Imatge i So, s’imparteix en una quinzena de centres educatius, mentre que en la família de Comunicació Gràfica i Audiovisual (ensenyaments artístics) es pot cursar el cicle d’Animació amb un perfil professional en Videojocs i Entorns Virtuals.