La matèria obligatòria de segon de Batxillerat d’Història de la Filosofia tornarà a la fase general de les proves de la Selectivitat del 2024, a les quals s’haurà d’enfrontar l’alumnat que ara finalitza el primer curs de Batxillerat, d’acord amb l’últim esborrany de la reforma dels exàmens d’accés a la universitat (PAU) que prepara el Govern espanyol.
Fins al 2017, a la fase general de les PAU, l’alumnat havia de triar entre examinar-se d’Història d’Espanya o Història de la Filosofia. La majoria escollia la segona assignatura.
A partir del 2018, la matèria va ser relegada a la fase específica de la Selectivitat, on va passar a formar part de la relació de 22 assignatures (l’alumnat en pot seleccionar tres com a màxim) que permeten aconseguir, en el millor dels casos, dos punts addicionals que, si s’ha cursat el Batxillerat, se sumen a la mitjana obtinguda a partir del 60% de la qualificació de l’expedient i del 40% de la fase general de les PAU. Si l’estudiant ha completat un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), els punts de la fase específica s’afegeixen a la qualificació del CFGS per confeccionar la nota d’admissió a la universitat.
El passat i el futur de la matèria
Fins a la seva caiguda en desgràcia, l’examen d’Història de la Filosofia ocupava, després dels exercicis de Català, Castellà i Anglès, la quarta posició entre les proves de la Selectivitat que congregaven un major nombre d’estudiants.
A partir del 2024, doncs, tots els estudiants que facin la Selectivitat s’hauran d’examinar obligatòriament de Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Anglès (o Francès, Alemany o Italià), d’una assignatura comuna d’opció de Batxillerat i d’Història o Història de la Filosofia.
Aquest canvi no ha de comportar necessàriament que Història de la Filosofia deixi de ser present a la fase específica, on ara pondera amb un 0,2 a 107 titulacions de les branques de coneixement de Ciències Socials i Jurídiques, Arts i Humanitats i Ciències de la Salut, i amb un 0,1 a 8 títols més d’aquests mateixos àmbits. La matèria segueix present a la taula de ponderacions de la Generalitat del 2024, que s’ha actualitzat recentment, tot i que no és encara definitiva.
Assignatures que desapareixen de les PAU
No serà aquest l’única modificació que s’introdueixi l’any que ve a les PAU. Entre les matèries que aquest 2023 encara ponderen, o sigui poden aportar un plus de nota, perquè són presents a la fase especifica de les proves, n’hi ha tres que el 2024 ja no hi seran: Electrotècnia, que desapareix del currículum, Cultura Audiovisual, que passa de segon curs de Batxillerat a primer, i Fonaments de les Arts, que també s’extingeix.
Noves ponderacions
Entre les noves ponderacions de la Selectivitat del 2024 hi haurà Empresa i Disseny de Models de Negoci, que substitueix Economia de l’Empresa, i Geologia i Ciències Ambientals, que pren el lloc de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, d’acord amb les noves denominacions que adopten les dues matèries.
Finalment, la nova assignatura de Fonaments Artístics, que s’imparteix en una de les dues modalitats en les quals s’ha desdoblat el Batxillerat Artístic, la d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny, s’afegeix a les noves ponderacions del 2024.
L’alumnat de la modalitat artística del Batxillerat, que fins ara tenia Fonaments de les Arts com a matèria obligatòria de modalitat a la fase general, previsiblement s’haurà d’examinar de Dibuix Artístic, si ha cursat Arts Plàstiques, o bé d’Anàlisi Musical o Arts Escèniques, si ha optat per l’itinerari de Música i Arts Escèniques.
Exàmens d’aquí a un mes
La Selectivitat d’enguany se celebra d’aquí poc més d’un mes, del 7 al 9 de juny. Els estudiants de Batxillerat tenen temps fins a l’11 de maig per modificar la prematrícula, on van haver de fer una primera elecció de les assignatures de la fase específica, i hauran de matricular-se entre el 15 i el 26 d’aquest mes.
En el cas de l’alumnat de CFGS, la matrícula per presentar-se a la convocatòria ordinària de juny de les PAU s’ha de realitzar entre el 15 i el 26 de maig. Els estudiants que es vulguin presentar a la prova i que no estiguin cursant segon de Batxillerat ni el segon curs de CFGS, o que procedeixin de sistemes educatius estrangers, ho han de fer abans: del 2 a l’11 de maig.