És un camí costerut, per múltiples raons, però el nombre de dones que volen convertir-se en enginyeres informàtiques creix de forma progressiva. El 2013, de les 1.227 demandes en primera opció que es van registrar per ingressar als estudis públics del grau en Enginyeria Informàtica, n’hi havia 81, un 6,6%, que pertanyien a noies. 10 anys després, aquest percentatge gairebé arriba al 15%: dels 1.699 estudiants que el curs 2022-2023 van sol·licitar una plaça a preu públic de la titulació, 249 eren dones, una xifra que triplica la de fa una dècada.
La presència de les noies a la titulació va encara per davant de l’augment de la demanda. La xifra de matriculats a la desena de titulacions d’Enginyeria Informàtica que ofereixen les universitats públiques catalanes gairebé no s’ha mogut durant l’última dècada. Les dades, extretes dels informes sobre la preinscripció universitària a Catalunya del Departament de Recerca i Universitats, indiquen que el 2013 van accedir als estudis del grau 1.160 estudiants, mentre que el 2022 en van ser 1.146.
Si es té en compte que la mitjana de la nota d’admissió als estudis universitaris de les noies és superior a la dels nois i que a les sol·licitants en primera opció s’han d’afegir les que han aconseguit entrar al grau sense haver-lo demanat en primer lloc, es pot concloure que almenys una quarta part dels nous estudiants del grau pertanyen al sexe femení.
L’oferta de la UPC
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és la que té una oferta de places del títol més gran. Prop de mig miler d’estudiants van matricular-se el curs passat a Enginyeria Informàtica, la major part dels quals (415) a la Facultat d’Informàtica de Barcelona. 60 més van fer-ho al campus de Vilanova i la Geltrú.
La Universitat de Barcelona (UB) va matricular, el curs 2022-2023, 177 nous estudiants, 63 dels quals a la doble titulació d’Enginyeria Informàtica + Matemàtiques. L’Autònoma (UAB) va incorporar-ne 270 i la Universitat Pompeu Fabra, 90 més.
Les universitats territorials
Les tres universitats públiques territorials van admetre 423 nous alumnes al grau. La Universitat de Girona (UdG) en va matricular 152; 137 van ingressar a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, sense comptabilitzar els que van fer-ho a la doble titulació d’Enginyeria Informàtica + Biotecnologia, de la qual ofereix 10 places, i 134 a la Universitat de Lleida (UdL), que imparteix la titulació als campus de Lleida i Igualada. La UdL també combina Informàtica amb ADE (10 places).
La UOC i els centres privats
A banda dels centres públics presencials, la Universitat Oberta (UOC) també programa el títol, com ho fa La Salle (Universitat Ramon Llull) entre les universitats privades. Les Escoles Universitàries Gimbernat de Sant Cugat del Vallès, adscrites a la UAB, imparteixen Informàtica i Serveis, una titulació singular connectada amb l’Enginyeria Informàtica.