Pocs estudis universitaris poden competir en resultats amb el grau d’Infermeria, que s’imparteix en 19 centres públics i privats, que pertanyen a 9 universitats, situats en 14 poblacions catalanes. El grau es pot cursar en 5 centres de la ciutat de Barcelona, però també a Sant Cugat (2), als campus de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i Bellaterra (Cerdanyola de Vallès), i a les ciutats de Terrassa, Mataró, Manresa, Igualada, Vic, Girona, Lleida, El Vendrell, Tarragona i Tortosa.
Les 9 universitats han ofert aquest any acadèmic gairebé 2.100 places de primer curs. Les 1.920 que s’havien d’adjudicar a través del procés de preinscripció les van demanar en primera preferència 3.900 estudiants. Els matriculats a les 9 universitats han estat, finalment, 2.282, un 9% més de les places teòricament disponibles, donat que, als centres privats, la xifra de l’oferta és sovint orientativa.
9 dels 19 graus s’ofereixen a preu públic (matricular-se de 60 crèdits de 1r curs costa 1.801 e.). 10 graus més s’imparteixen a preu privat (la forquilla oscil·la entre els 5.000 e. i els 7.600 e.) en centres adscrits a les universitats públiques o en universitats privades.
Notes de tall altes
La nota de tall de juliol dels 9 graus públics ha estat aquest any superior a 10. En 5 d’aquestes titulacions la qualificació va superar l’11. Als estudis d’Infermeria del campus Clínic de la Universitat de Barcelona (UB), la nota va arribar al 12,196. Les qualificacions més baixes dels 8 graus a preu privat als què s’hi va accedir amb nota de tall van rondar el 6,7.
Bons resultats
Els resultats dels estudiants semblen estar a l’altura de l’exigència de les notes de tall del grau. D’acord amb les últimes dades de la Secretaria d’Universitats, l’indicador de rendiment mitjà al llarg de la titulació (nombre de crèdits aprovats en relació als matriculats) se situa en un 94%. A la Universitat de Lleida (UdL) s’enfila fins al 97,4%.
L’abandonament mitjà durant el primer any no arriba al 8% i la taxa de graduació (percentatge d’estudiants que finalitzen els estudis en el temps previst o bé en un any més) és alta, superior al 80%.
Els estudiants provinents de cicles formatius tampoc ho tenen fàcil. Tot i que els estudis d’Infermeria compten, en alguns centres, amb un percentatge significatiu de matriculats que procedeixen d’un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), el nombre de crèdits que se’ls convalida és escàs. Les convalidacions se centren, bàsicament, en alguns cicles de la família de Sanitat i rarament superen els 12 ECTS.
Ocupació gairebé plena
Per arrodonir les bones xifres de la titulació, l’última enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU) indica que el 94,9% dels que es van titular el 2016 estaven treballant a començaments del 2020, abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid, amb un sou mitjà de 1.918 e. mensuals bruts. Més d’un terç dels ocupats van trobar feina a través de les pràctiques o dels serveis universitaris -en el cas de la Universitat Autònoma (UAB), en van ser un 62,2%- i 9 de cada 10 asseguraven que tornarien a cursar la titulació.
Oferta pública i privada
A banda de al campus Clínic de la UB, a la UdL (que ofereix la titulació a Lleida i a Igualada) i a la UAB, el grau d’Infermeria es pot cursar, a preu públic, al campus de Bellvitge de la UB i a les universitats de Girona (UdG) i Rovira i Virgili (URV), que l’ofereix als campus de Tarragona, El Vendrell i Tortosa.
Les escoles d’infermeria de Sant Joan de Déu, Sant Pau, Hospital del Mar, Gimbernat, Terrassa i del Tecnocampus de Mataró, adscrites en tots els casos a universitats públiques, programen els estudis a preu privat, així com la UVic-UCC (que imparteix el grau a Vic i a Manresa), Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i UIC Barcelona.
A banda, la UdL ofereix el doble grau d’Infermeria + Fisioteràpia, de 5 anys de durada, i Blanquerna la possibilitat de simultanejar els estudis d’Infermeria, a partir del segon o del tercer curs, amb els de Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica, i obtenir dos títols en sis anys acadèmics.