A gairebé 300 graus impartits a les 7 universitats públiques, l’equivalent a més d’un 60% del total, el nombre de matriculats de primer curs supera la xifra de places ofertades, segons un estudi realitzat per Unportal a partir de les dades de matrícula del curs 2020-2021. A la Universitat de Barcelona (UB), que aquest any ha matriculat prop d’11.000 estudiants, el percentatge arriba al 80%.
El treball, que inclou tant els títols propis de les universitats com els dels centres privats que hi estan adscrits, posa de manifest que aquesta situació no és nova (de fet, en algunes universitats és un calc del que ja va succeir el 2019). La diferència rau en què la distància entre l’oferta teòrica i la xifra d’estudiants que han acabat incorporant-se a determinades titulacions ha estat aquest cop més accentuada. L’allau de demandes en primera opció explicaria el comportament de la matrícula.
Medicina al campus Clínic
Així, podem veure com als estudis de Medicina del campus Clínic de la UB, que disposa de 172 places, aquest any han acabat ingressant-hi 185 aspirants. Aquesta situació s’ha reproduït a Biologia (181 matriculats per 160 places) o a Física (200 per 180 llocs). El mateix patró segueixen alguns centres privats adscrits, com l’ESCAC de Terrassa, que ha incorporat 119 estudiants de primer curs al grau de Cinematografia (1oo places tèoriques).
A la Universitat Autònoma (UAB), Enginyeria Informàtica compta amb 219 estudiants de primer any (oferia 190 places), Periodisme té 171 matriculats (160 llocs) i Història de l’Art ha matriculat 98 estudiants (80 places teòriques).
Enginyeries de la UPC
La situació també es dóna a la Universitat Politècnica (UPC), amb 195 estudiants d’Enginyeria en Tecnologies Industrials al campus de Terrassa i una oferta de 180 places, i de 54 matriculats a Enginyeria de Sistemes TIC, en aquest cas al campus de Manresa, que comptava amb 40 places.
Global Studies a la UPF
També es registren casos similars a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on el grau de Global Studies, amb 40 places, ha acollit 64 estudiants. Els estudis de Fisioteràpia d’un dels seus centres adscrits, el Tecnocampus de Mataró, han registrat 42 ingressos tot i que l’oferta tèorica era de 20 places.
Universitats territorials
Una situació semblant es repeteix a les universitats territorials. La Universitat de Lleida (UdL) té 39 estudiants de primer de la doble titulació d’Educació Infantil + Educació Primària, 9 més que la seva capacitat teòrica; el grau d’Educació Primària que la Universitat Rovira i Virgili (URV) imparteix a Tortosa compta amb 56 estudiants (ofertava 40 places); la mateixa universitat n’ha matriculat 51 a Enginyeria de Sistemes i Serveis de Telecomunicacions (35 places), i la Universitat de Girona (UdG) n’ha incorporat 110 a Enginyeria Informàtica i 89 a Educació Primària, quan l’oferta era de 100 i 80 places, respectivament.