Tres dels 10 graus més demandats són estudis de Medicina. Quatre de les 10 notes de tall més altes s’exigeixen a Medicina. Aquesta és l’única titulació que apareix més d’una vegada entre els 11 títols de la universitat pública on els graduats gaudeixen d’un 100% d’ocupació tres anys després de finalitzar la formació ( val a dir que en el cas dels metges l’itinerari formatiu es perllonga més enllà del grau). A més, quatre titulacions de Medicina figuren entre les 10 on els graduats recents perceben els millors salaris.
El nombre d’estudiants que tenen expectatives de cursar Medicina està a l’altura dels resultats de la titulació: prop de 5.000 estudiants han demanat aquest curs, en primera preferència, accedir als 7 campus públics on s’imparteix Medicina, i només un de cada cinc ho ha aconseguit.
1.014 places de 1r
En aquest context, que l’oferta de 954 places de primer any del curs 2020-2021 s’ampliï en època de vaques magres un 6%, fins a les 1.014, és una qüestió rellevant.
Els estudis disposaran el setembre vinent de 60 llocs més, segons l’acord unànime adoptat pel Consell Interuniversitari de Catalunya (l’organisme on les universitats i l’Administració debaten i consensuen bona part de les decisions que es prenen en matèria de política universitària) a finals de març.
L’augment de l’oferta s’ha produït a partir del divorci registrat al títol que, des del curs 2008-2009, impartien conjuntament la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al campus Mar, al costat del centre hospitalari del mateix nom, que actuava com a hospital universitari, annex al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
Ampliació a la UAB
La separació provocarà que el grau de Medicina que imparteix en solitari la UAB des del curs 1968-1969 passi de les 320 places que oferta en l’actualitat a oferir-ne 380, que es distribuiran entre les unitats docents on ja es realitzen les pràctiques clíniques: els hospitals de Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona; Germans Trias i Pujol de Badalona, i Parc Taulí de Sabadell.
Nous estudis a la UPF
Per la seva banda, la UPF començarà a impartir un nou grau de Medicina, aquesta vegada en solitari, amb el mateix nombre de places que el que ara s’extingirà progressivament (60), i l ‘Hospital del Mar passarà a ser el seu braç clínic.
Els nous estudis tindran una orientació basada en la recerca biomèdica i s’anuncien amb voluntat de donar més importància a aspectes de la formació dels futurs metges que han estat tradicionalment relegats, com són la capacitat d’expressió i anàlisi, el pensament crític, la resolució de conflictes o el treball en equip.
4 universitats més
Els dos graus s’afegiran a l’oferta dels campus Clínic i Bellvitge de la Universitat de Barcelona (UB), amb 87 i 172 places teòriques de primer curs, respectivament; de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que disposa de 125 places a Reus; de la Universitat de Lleida (UdL), que en té 110, i de la Universitat de Girona (80), l’última de les universitats públiques catalanes en dotar-se, el 2009, de la titulació.
Tot i que aquest curs hi havia 954 llocs disponibles per a nou alumnat, finalment se n’han matriculat 999. La desviació més important es va registrar precisament al grau conjunt ofertat per la UPF i la UAB, que va matricular-ne 79.
La universitat privada
A les places públiques se n’hi han d’afegir 200 de privades. UIC Barcelona n’oferta un centenar al campus de Sant Cugat, amb l’Hospital General de Catalunya com a referent, i la UVic-UCC 100 més. L’admissió en aquesta última universitat, que va començar a impartir Medicina el 2017, també està regulada per la nota de tall, tot i el seu caràcter privat.