La titulació és la que té més demanda, millors rendiments a 1r curs, més ocupació, millors salaris i més graduats satisfets.
Els estudis de Medicina que imparteixen vuit universitats catalanes, sis de públiques i dues de privades, van comptabilitzar el juliol del 2018 més de 21.500 sol·licituds per ingressar-hi. Sovint, un mateix estudiant va inscriure’s a diferents universitats en un intent d’assegurar-se la possibilitat de convertir-se en un dels 1.215 que van aconseguir matricular-se per primer cop al grau.
El cert és que la titulació de Medicina, tot i que ha perdut pistonada en els últims temps, continua liderant no només el rànquing dels estudis més demandats, sinó també el dels títols on es registren els millors rendiments acadèmics a primer curs, així com el dels que gaudeixen d’una major taxa d’ocupació i millors salaris, a banda de ser la titulació on més graduats treballen en allò que han estudiat. També és el grau en què un major nombre de titulats diuen que tornarien a repetir la carrera.
La nota de tall dels set graus a preu públic (2.500 e. per curs), els impartits als campus Clínic i Bellvitge de la Universitat de Barcelona (UB), i a les universitats Autònoma (UAB), Pompeu Fabra (UPF), en què també hi participa la UAB, Lleida (UdL), Rovira i Virgili (URV) i Girona (UdG), se situa, un cop matriculat l’últim estudiant del mes d’octubre, entre el 12,128 i el 12,638.
La universitat privada
La UVic-UCC, que des del curs 2017-2018 s’ha convertit en la segona universitat privada que ofereix els estudis de Medicina a Catalunya, i que també participa del sistema públic de preinscripció, va registrar 820 demandes, 134 de les quals en primera opció. La nota d’admissió del darrer alumne que va ingressar-hi, l’octubre del 2018, va ser un 10,616. A la Universitat Internacional (UIC), on el cost del primer curs s’enfila fins als 14.100 e., van presentar-se 549 candidats per a un centenar de places.
POCS ABANDONAMENTS
Les desercions durant el primer any dels estudis són baixes (un 3,8% a la UAB, amb una oferta de 320 places), mentre que els rendiments (el nombre de crèdits aprovats en relació als matriculats) es troben a la franja alta: per damunt del 90% a la UB, la UdG i la URV.
Altes taxes de graduació
La taxa d’ocupació assoleix generalment nivells òptims, de fins a un 100% a la UdL; arreu, el major nombre de titulats guanya més de 2.000 euros bruts tres anys després d’haver abandonat la universitat, i la graduació en el temps previst (estimada en 7 anys com a màxim, un any més que la durada teòrica dels estudis) s’acosta al 90% als graus de la UB i la UdG. També s’observa que la satisfacció amb els estudis cursats i la universitat on s’ha estudiat és, habitualment, elevada.
A partir d’aquestes dades sembla innecessari que a la UAB s’hagi previst que els estudiants de Medicina puguin disposar de fins a 9 anys per completar la titulació –12 a la UdL–, o de fins a 15 anys per als que segueixen els estudis a temps parcial -18 anys en el cas de la UdL.