Les notes de tall del curs 2024-2025 està previst que es donin a conèixer el divendres 12 de juliol, tres setmanes després de la publicació dels resultats de la Selectivitat (19.6). Els estudiants, però, és molt probable que ja sàpiguen la nota obtinguda a les proves d’accés a la universitat (PAU) un dia abans, el 18 de juny, i si han pogut accedir a la plaça sol·licitada en primera opció el 9 o el 10 de juliol, si es confirmen les dates, encara provisionals, amb les quals treballa l’Oficina d’Accés a la Universitat de la Generalitat.
El període de preinscripció als estudis de les universitats públiques i de la UVic-UCC (l’única de les universitats privades que utilitza les notes de tall per regular l’admissió als seus estudis) s’iniciarà durant la setmana del 3 de juny. La preinscripció romandrà oberta fins al divendres 28 del mateix mes i durant aquest període els estudiants podran modificar les seves preferències (es poden escollir 8 graus com a màxim, que s’han de triar per ordre de preferència) les vegades que vulguin.
Modificar la prematrícula de les PAU
Pel que fa a la tria de l’assignatura obligatòria de modalitat i de les matèries de la fase específica de les quals l’alumnat de segon de Batxillerat s’haurà d’examinar a la Selectivitat, una selecció que inicialment s’ha de fer abans del 29 de febrer, els estudiants, un cop finalitzada la prematrícula a les PAU, disposaran d’un segon període, entre el 2 i el 9 de maig, per poder introduir canvis a la tria inicial abans de la formalització de la matrícula de les proves. D’aquesta manera, en el moment de matricular-se a la Selectivitat, entre el 13 i el 23 de maig, només es podran eliminar matèries, però no se’n podran afegir de noves.
Examinar-se de la matèria obligatòria de modalitat
A banda de les novetats ja anunciades, com la reintroducció de la matèria d’Història de la Filosofia a la fase general de les PAU, els efectes del nou Batxillerat sobre la Selectivitat generen enguany una altra modificació rellevant. Els estudiants ja no es podran examinar a la fase general de qualsevol de les matèries obligatòries de modalitat, com succeïa fins ara, sinó que ho hauran de fer necessàriament de les assignatures associades a la modalitat de Batxillerat cursada.
Així, qui hagi cursat la modalitat artística d’Arts plàstiques, Imatge i Disseny haurà de fer l’examen de Dibuix Artístic, mentre que els que hagin seguit l’itinerari artístic en Música i Arts Escèniques podran triar entre les assignatures d’Anàlisi Musical o Arts Escèniques.
Els estudiants de la modalitat de Ciències i Tecnologia podran examinar-se de Matemàtiques o Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials. Els del batxillerat Social Humanístic hauran de triar entre Matemàtiques aplicades i Llengua i Cultura Llatines. I l’estudiant que hagi cursat el Batxillerat General s’haurà de presentar a la prova de Ciències Generals.
La qualificació de la matèria obligatòria de la fase general també ponderarà a la fase específica, sempre que la nota mínima obtinguda hagi estat un 5, com s’ha fet durant els últims anys.
La UAO elimina les PAP d’Educació
Les Proves d’Aptitud Personal (PAP) per accedir als graus de Magisteri, que aquest 2023-2024 ja no han estat un requisit per ingressar a Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i UIC, tampoc es demanaran per ser admès el curs vinent als graus en Educació Infantil i Educació Primària de la Universitat Abat Oliba (UAO). La matrícula de Blanquerna i UIC ha experimentat aquest curs un fort creixement, a diferència del que ha passat amb la de la UAO.
La UVic-UCC és a partir d’ara l’única universitat privada que exigeix la superació de la PAP per entrar als graus de mestre, com fan les 5 universitats públiques que imparteixen estudis de Magisteri i la UOC.