25 dels 73 graus de la branca de Ciències de la Salut als quals s’accedeix amb nota de tall van requerir el juliol de l’any passat més d’un 10 per ser admès. Vuit d’aquests títols van arribar a exigir més d’un 12 (els 7 graus públics de Medicina i el de Ciències Biomèdiques de la UAB), concretament entre un 12,275 i un 12,744. Aquestes van ser les qualificacions més altes en l’àmbit de Salut.
Més d’un 11
Per accedir a 8 titulacions més es va necessitar entre un 11,456 i un 11,898. En aquest grup apareix el grau de Medicina de la UVic-UCC, a preu privat, i els estudis d’Infermeria del campus Clínic de la UB, juntament amb els títols d’Odontologia (UB), Veterinària (UAB) i Biologia Humana (UPF).
En el mateix segment es van incloure les dues dobles titulacions (amb poques places) que van requerir una nota més elevada dins d’aquest àmbit: Farmàcia + Nutrició Humana i Dietètica (UB) i Infermeria + Fisioteràpia (UdL).
Entre un 10 i un 11
Amb una qualificació superior a 10 es va poder entrar a quatre graus més d’Infermeria (UAB; campus Bellvitge de la UB; UdL, i URV), Fisioteràpia (UAB), Farmàcia (UB) i tres dobles graus de la UdL: Veterinària + Ciència i Producció Animal, CAFE +Fisioteràpia i Fisioteràpia + Nutrició Humana i Dietètica.
Públics amb menys d’un 7
Si ens fixem en els estudis amb preus públics associats a la branca de Ciències de la Salut als quals es va poder ingressar ara fa un any amb menys d’un 7, només en trobem un: Òptica i Optometria, impartit al campus de Terrassa de la UPC (5.634), un grau que encapçala el rànquing de títols universitaris on els graduats troben feina més aviat, d’acord amb les dades de l’última enquesta publicada per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).
Amb notes d’entre 7 i 8 va ser possible matricular-se, als centres públics, a Ciència i Tecnologia dels Aliments (UB), Podologia (UB), Logopèdia (UAB) i als graus de Psicologia i Nutrició Humana i Dietètica de la URV.
Centres adscrits
Els centres adscrits a les universitats públiques (que regulen l’accés a través de la nota de tall, però que tenen la matrícula a preu privat) van impartir, el curs 2019-2020, 27 graus de l’àmbit de Salut. La qualificació més alta va ser la dels estudis de Fisioteràpia del Tecnocampus de Mataró (UPF), un 9,358, per davant del 9,327 del grau d’Infermèria de Sant Pau (UAB).
Tres titulacions més d’Infermeria, Sant Joan de Déu (UB), Campus del Mar (UPF) i Tecnocampus (UPF), van demanar entre un 8,180 i un 8.872. Als estudis d’Infermeria que ofereixen més places de primer curs (200), els de les Escoles Universitàries Gimbernat, s’hi va poder entrar amb un 5.822.
La nota més alta dels títols de Salut de la UVic-UCC, a banda dels de Medicina, va ser el 6,114 del grau de Fisioteràpia que s’imparteix a Vic. Al campus de Manresa es va poder cursar el mateix títol amb un 5,900.
Universitats privades
Les universitats privades, que no regulen l’accés amb la nota de tall sinó a través de proves i procediments propis d’admissió, programen una quinzena de títols de Salut amb places de primer curs. Blanquerna (Universitat Ramon Llull) és la que més títols imparteix: Farmàcia, amb l’IQS, Fisioteràpia, Infermeria, Logopèdia, Nutrició Humana i Dietètica, Psicologia i Psicologia + Logopèdia (que s’estrena el curs vinent).
La UIC ofereix Medicina i l’únic grau privat d’Odontologia que es pot cursar a Catalunya. També oferta Ciències Biomèdiques, Fisioteràpia, Infermeria i Psicologia.
A la Universitat Oberta (UOC) es pot cursar Psicologia en modalitat virtual.