8 de les 15 notes de tall exigides el juliol del 2017 per cursar un doble grau de Dret van ser les més altes que s’havien demanat mai en les respectives combinacions d’estudis jurídics simultanis des de la seva creació, mentre que en 5 casos més la qualificació reclamada va ser la segona més elevada de la seva història. La pressió de la demanda ha fet que el curs 2017-2018 la immensa majoria d’aquestes titulacions hagi acabat matriculant més estudiants de primer curs que places teòriques existents.
El gruix d’aquests estudis, la majoria dels quals van crear-se a partir del 2013 o 2014 amb denominacions idèntiques o semblants a les diferents universitats, ofereixen entre 10 i 30 places (només n’hi ha tres amb una oferta superior) mentre que la demanda habitual en primera preferència és de dos o tres aspirants per plaça.
El nombre total de sol·licituds, tenint en compte les 8 opcions que es poden consignar a la preinscripció, arriba en algun d’aquests dobles graus als 18 estudiants per cada lloc disponible. Aquest indicador té la seva importància perquè és el que es fa servir per confeccionar la nota de tall, que posa en relació el nombre de places existents amb la xifra de peticionaris comptabilitzats. La qualificació amb la qual ha estat admès l’últim estudiant assignat a la titulació, un cop els aspirants han estat ordenats d’acord amb les seus resultats, es reconverteix en la nota de tall.
Combinacions més habituals
Per matricular-se el juliol passat a la combinació més freqüent, ADE + Dret, que imparteixen 6 universitats públiques, es demanava una puntuació d’11,900 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 10,390 a la Universitat de Barcelona (UB) i 9,057 a la Universitat Autònoma (UAB). La UB no havia exigit des del 2010, quan va programar la titulació, una nota tan elevada. Tampoc ho havia fet a Dret + Ciències Polítiques i de l’Administració ni a Dret + Gestió i Administració Pública, estrenada el 2012. A la Universitat Rovira i Virgili (URV) també ha estat la primera vegada, durant els quatre anys de vida del títol, que la qualificació s’apropava tant al 8 (7,678).
A la combinació de Dret + Criminologia, que també es pot cursar a la UAB (10,370) i a la UPF (11,336), qui ha batut aquest any el seu propi rècord ha estat la Universitat de Girona (UdG). Des que va començar a programar la titulació, el 2014, la nota ha pujat d’un 8,088 a un 9,848.
I a la doble titulació de Dret + Ciències Polítiques, han estat, altre cop, la UB i la UdG les que han apujat el llistó, fins a un 10,154 i un 9,100, respectivament, mentre que a la UAB (10,380), el doble grau aconseguia el seu segon millor registre històric. La UdG, que té 10 places als seus estudis, ha matriculat 14 estudiants de primer any.
Finalment, Dret + Relacions Laborals reclamava el 2017 la puntuació més exigent des que s’imparteix tant a la UAB (8,920) com a la URV, 6,270.
A Unportal es pot consultar l’històric de notes de tall de cadascuna de les titulacions que s’imparteixen al sistema universitari català.