En més de la meitat de les 135 enginyeries que regulen l’admissió d’estudiants a través de la nota de tall, el 2019 va haver-n’hi prou amb un 5 per poder-hi accedir. No obstant això, hi va haver 14 titulacions on va fer falta més d’un 10. I, en la meitat d’aquests 14 títols, el llindar per matricular-se va situar-se entre un 12,024 i un 12,854.
A la branca de Ciències la situació és força diferent. Dels 48 títols als quals s’hi accedeix mitjançant nota de tall, en 6 es va requerir més d’un 12 –entre els quals els graus de Física + Matemàtiques de la UAB (13,418) i la UB (13,340), els dos estudis amb les notes més altes del sistema universitari català–; 26 dels 48 van demanar més d’un 10, i només en 5 es va poder entrar amb un 5.
Les qualificacions més altes
En l’àmbit de les enginyeries, les notes més exigents van ser les de Matemàtiques – UPC (12,854); Enginyeria Física – UPC (12,770); Enginyeria Biomèdica – UB (12,390); Ciència i Enginyeria de Dades – UPC (12,364); Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials – UPC (12,194); Enginyeria Biomèdica – UPF (12,085), i Industrial Technologies and Economic Analysis (UPC -UPF), amb un 12,024.
El de Matemàtiques – UPC , a diferència dels graus amb la mateixa denominació que s’oferten a la UB i a la UAB, és l’únic que està adscrit a la branca d’Enginyeria i Arquitectura. Els altres dos pertanyen a l’àmbit de Ciències.
Tecnologies Industrials i Informàtica
Sense moure’ns de l’àrea d’Enginyeria i Arquitectura, en dos dels títols amb més places i matrícula, les enginyeries en Tecnologies Industrials i Informàtica que s’imparteixen als campus de Barcelona de la UPC, s’hi va poder accedir amb un 9,698 i un 9,255, respectivament. La nota més alta del grau en Arquitectura, un 9,494, va registrar-se al campus de Sant Cugat de la UPC.
Dobles titulacions
La classificació a Ciències, encapçalada pels dos graus de Física + Matemàtiques, va tornar a estar dominada per les dobles titulacions. A banda de les esmentades, Biotecnologia + Bioquímica i Biologia Molecular – URV (12,768), Física + Química – UAB (12,728) i Matemàtiques + Enginyeria Informàtica – UB (12,538) van ocupar els primers llocs. Ciències Biomèdiques – UB va ser l’únic títol que, no essent una doble titulació, va tenir una nota superior a 12 (12,142).
Títols a preu privat
A banda de les escoles i facultats de les universitats públiques, la Universitat de Vic (de caràcter privat, però que també participa en el sistema públic de preinscripció) i 8 centres privats adscrits a les universitats públiques (EUSS, Tecnocampus, CITM, Gimbernat, Euncet, Elisava, Enti i Cesda) oferten graus d’enginyeria o ciències on es requereix nota de tall per ser admès.
Dues universitats privades, la URL, a través de l’IQS i La Salle, i la UIC, ofereixen una trentena més de títols vinculats a l’enginyeria o l’arquitectura que no fan servir la nota de tall per regular-ne l’accés. Tampoc ho fa la UOC, que oferta graus com Enginyeria Informàtica.