Les notes de tall per accedir als graus universitaris del curs 2023-2024 que es donaran a conèixer la setmana vinent baixaran en comparació amb les del 2022, segons apunten tots els indicadors. La nota mitjana dels expedients de Batxillerat i CFGS amb la qual l’alumnat ha arribat als exàmens ha estat idèntica a la de fa un any (7,59), però les qualificacions obtingudes a les PAU (6,787) han reculat respecte a l’any anterior (6,855) i, en conseqüència, la mitjana d’accés a la universitat (7,271) ha estat lleugerament més baixa que la del curs 2022-2023 (7,293).
El cicle alcista de les notes de tall sembla haver arribat a la seva fi. El curs passat ja va haver-hi les primeres evidències d’un canvi de tendència, amb qualificacions més baixes que les del 2021, any en què les notes van enlairar-se fins a límits fins aleshores desconeguts. La mitjana d’accés a la universitat va pujar de forma ininterrompuda del 2018 al 2021, d’un 7,088 a un 7,323, abans del retrocés experimentat el 2022, que ara s’ha confirmat.
Si ens fixem en els estudiants que han aconseguit una mitjana d’excel·lent (entre un 9 i un 10) a la fase general de la Selectivitat, aquesta vegada han estat 1.153. El juny de l’any passat en van ser 1.409. Això referma la previsió que les notes de tall d’enguany seran més baixes.
El canvi de tendència del 2022
Fa ara un any el comportament de les qualificacions d’admissió als graus que ofereixen més places de primer curs al sistema universitari públic català va ser desigual. Per primer cop des de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, la nota de prop d’un 40% d’aquestes titulacions va ser inferior a la del curs anterior. En un 60% dels casos, però, el llistó encara es va tornar a enlairar. A Medicina, per exemple, les notes van augmentar a totes les universitats públiques que imparteixen el títol, a excepció de la Pompeu Fabra (UPF).
Les universitats de Barcelona
A banda de Medicina, els títols amb més places de la UPF es van comportar l’any passat d’una manera semblant a la de resta de les universitats. La reculada de la nota de tall en aquesta universitat es va reproduir a ADE (170 places) i Dret (260) i també a títols que acullen menys estudiants, però que formen part de l’adn de la universitat, com Internacional Business Economics, que va passar de demanar un 13,039 el 2021 a un 12,733 el 2022. Relacions Laborals (180 places) no va seguir aquesta línia i la qualificació mínima d’admissió va tornar a pujar.
A la Universitat de Barcelona (UB), la nota va reduir-se al grau que ofereix més places (780), ADE, com va succeir a Dret i a Belles Arts, però va créixer a Educació Primària, Farmàcia o Psicologia.
A l’Autònoma (UAB) va augmentar a Enginyeria Informàtica i a Veterinària (també a Psicologia), però va retrocedir a Periodisme o a Biotecnologia, com ho va fer a Física + Matemàtiques (13,536), el títol de només 20 places que durant els últims anys ha encapçalat invariablement la relació de notes de tall més altes registrades a Catalunya.
Els graus de la Universitat Politècnica (UPC) amb una oferta de places més gran es van mostrar el 2022, en general, més exigents que el 2021. Arquitectura-BCN, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Mecànica o Enginyeria de Sistemes Aeroespacials van seguir aquesta tendència, com ho van fer graus emblemàtics com Matemàtiques o Òptica i Optometria, de la mateixa manera que el nou títol en Intel·ligència Artificial. No així, Enginyeria en Tecnologies Industrials (400 places) que va cedir 152 décimes.
Les universitats territorials
La Rovira i Virgili (URV) va veure augmentar el nivell exigit a Dret, Psicologia i Enginyeria Química, com al grau en Educació Primària que s’imparteix a Tarragona, també al nou grau en Enginyeria Matemàtica i Física estrenat el 2021, a diferència del que va passar a ADE i Educació Infantil, on la nota va ser més baixa.
A la Universitat de Lleida (UdL) van retrocedir Dret, Infermeria i CAFE, una tònica de la qual es va desmarcar ADE i, com gairebé arreu, Medicina. A la Universitat de Girona (UdG), l’accés a Dret, Enginyeria en Tecnologies Industrials i Infermeria van ser més exigent que el 2021, com a Comptabilitat i Finances, amb una oferta de 140 places, que va saltar del 5 al 7,418 amb 12 mesos de diferència.
Dijous vinent, 13 de juliol, es desvetllarà la incògnita de les notes de tall del 2023.