D’aquí a vuit setmanes, el 13 de juliol, està previst que es coneguin les notes de tall del curs 2021-2022. S’haurà de veure si seran semblants a les del 2020-2021. De moment, però, la referència més immediata que tenim són les qualificacions que es van demanar fa un any als més de 500 graus de les 7 universitats públiques i de la UVic-UCC (l’única universitat privada que segueix el mateix criteri que les públiques per regular l’admissió) als quals s’accedeix a través d’aquest sistema.
En 184 estudis de grau n’hi ha hagut prou aquest any amb un 5 per poder-s’hi matricular. En 122 graus, però, ha calgut més d’un 10. El podi (amb notes superiors a 13) l’ocupen, com ja és tradicional, els dobles graus de Física + Matemàtiques de la UAB i la UB; Matemàtiques (UPC); Matemàtiques + Enginyeria Informàtica (UB); els estudis de Medicina del campus Clínic de la UB i de la UPF, i el grau interuniversitari en Filosofia, Política i Economia que imparteixen la UPF i la UAB de forma conjunta amb dos universitats de Madrid.
Medicina, més d’un 12
Al segon esglaó del rànquing se situen 36 titulacions on s’ha necessitat entre un 12 i un 13 per poder entrar-hi. En aquest grup hi ha sis títols més de Medicina (tota la resta, excepte l’impartit per la UIC, que té un sistema propi d’admissió); els tres graus de Ciències Biomèdiques (UAB, UB i UdL) presents a la programació (el quart s’imparteix a la UIC); dues de les 5 titulacions en Enginyeria Biomèdica (UB i UPF) i dos dels tres estudis de Matemàtiques (UB i UAB). Els de la UPC han exigit el curs actual, com dèiem, més d’un 13.
També hi figuren un grau d’Infermeria (el del campus Clínic de la UB); Odontologia (UB); Enginyeria Física i Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials, totes dues de la UPC, i els graus en Internacional Business Economics i Obert de la UPF.
Títols d’oferta recent
A la mateixa relació es troben 9 dobles graus de 5 o més anys de durada; Global Studies (UPF), un dels primers títols de 3 anys (180 crèdits ECTS) que es van implantar; Comunicació Audiovisual (UPF), i tres titulacions que s’han incorporat a l’oferta recentment: Ciència i Enginyeria de Dades (UPC), Industrial Technologies and Economic Analysis (UPC-UPF) i Relacions Internacionals (UAB).
Entre un 10 i un 12
Si ens fixem en el tercer nivell del podi, el que fa referència als graus (79) on la nota de tall està situada entre un 10 i un 12, allí trobem, a més d’unes quantes bios, enginyeries i 9 títols d’Infermeria, les titulacions de Publicitat i Relacions Públiques de la UPF i la UAB (totes dues amb més d’un 11); Veterinària (UAB) i Veterinària + Ciència i Producció Animal (UdL), que també reclamen una nota superior a 11; els nous títols en Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades (UPF) i Matemàtica Computacional i Analítica de Dades (UAB); Periodisme UPF i UAB; Comunicació Audiovisual UAB i UB; Dret (UPF), i dobles graus com ADE + Dret de la UB i Educació Infantil + Educació Primària de la UAB, la UB i la UdG.
En aquest segment també hi ha estudis en anglès com Empresa Internacional (UB), CAFE (INEFC-UB), el grau en Enginyeria Informàtica de la UPC o els de Farmàcia, Nutrició Humana i Dietètica i Educació Social de la UB.
Només amb un 5
A l’altre costat del ventall de notes, on només es demana un 5 per ser admès, hi veiem filologies, estudis de Turisme, Màrqueting, Geografia, Arqueologia, Disseny, Història, Història de l’Art, Fisioteràpia, Humanitats, Arquitectura Tècnica, algunes enginyeries i també graus en Educació Infantil situats fora de la demarcació de Barcelona. Fins i tot algun títol d’ADE impartit des de centres adscrits (a preu privat).
Històric
Les fitxes dels graus d’Unportal inclouen un històric de notes de tall des del curs 2015-2016 on es poden veure els canvis que ha experimentat la qualificació de cadascun dels estudis en els últims sis anys.