A partir del curs vinent els que vulguin estudiar Matemàtiques i tinguin vocació musical, o els que desitgin cursar els ensenyaments artístics superiors de Música però també estiguin interessats en les matemàtiques, ho tindran més fàcil. Ja no caldrà que inverteixen un mínim de 8 anys teòrics de la seva vida (que en la pràctica acabaven sent molts més) en obtenir ambdues titulacions. Una doble titulació de la Universitat Politècnica (UPC) i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) permetrà obtenir ambdós títols en 5 anys.
No serà fàcil. La doble titulació de Matemàtiques + Música (especialitats d’Interpretació o Composició) ofereix, d’entrada, 5 places de primer curs. Per accedir-hi caldrà disposar de la nota de tall requerida per ser admès al grau de Matemàtiques de la UPC (el juliol del 2019 va ser un 12,854); superar les proves d’accés als estudis de l’ESMUC (que, si tot va bé, se celebraran a finals de juny o començaments de juliol); obtenir un resultat satisfactori en una prova específica de matemàtiques, i, un cop assolits els tres objectius, convertir-se en un dels escollits per una comissió d’accés que triarà els millors candidats. No serà senzill, però el resultat promet.
Pla d’estudis personalitzat amb horaris adaptats
Els que superin aquesta carrera d’obstacles gaudiran d’un pla d’estudis personalitzat, amb horaris adaptats a les seves necessitats. També tindran accés a beques, amb un pla encara per determinar que contribuirà a finançar el cost de la matrícula, el preu de la qual es podria situar, el primer any, lleugerament per sobre dels 3.000 e.
17 títols de matemàtiques
El nou títol s’afegirà als 16 graus que porten el nom de matemàtiques a la seva denominació que ja són presents a la programació de les quatre universitats de Barcelona que oferten aquest tipus estudis: Barcelona (UB), Autònoma (UAB), UPC i Pompeu Fabra (UPF).
Les tres primeres imparteixen el títol bàsic, el grau de Matemàtiques, que la UB combina amb Física, ADE i Enginyeria Informàtica; la UAB oferta conjuntament amb Física, i la UPC inclou en 7 combinacions més amb els estudis de Ciència i Enginyeria de Dades, Enginyeria Civil, Enginyeria Física, Enginyeria Informàtica, Enginyeria en Tecnologies Industrials, Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació i Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials.
Graus amb un parentiu estret
Amb un alt grau de parentiu amb totes aquestes titulacions, la UPF imparteix des del 2017 Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades i la UAB, en aquest cas des del 2018, Matemàtica Computacional i Analítica de Dades.
I amb d’altres cognoms, la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC programa els graus de Ciència i Enginyeria de Dades i d’Estadística, que també combina amb el d’Economia, mentre que la UAB oferta Estadística Aplicada, Estadística Aplicada + Sociologia, Enginyeria de Dades, i, a partir del curs vinent, Ciències, amb dues universitats de Madrid.
1,7 candidats per plaça
Els 16 graus que tenen al títol la paraula matemàtiques han ofertat aquest curs 360 paces de primer any, a les quals van optar, en primera preferència, 623 estudiants, o sigui 1,7 candidats per cada plaça.
Notes estratosfèriques
La nota de tall més baixa per ser admès en aquest club exclusiu va ser, el juliol passat, un 10,920 (Matemàtica Computacional i Analítica de Dades / UAB). La més alta, un 13,418, va correspondre a la titulació que en els últims anys i de forma reiterada ha monopolitzat el primer lloc del rànquing de qualificacions més elevades del sistema universitari català: Física + Matemàtiques /UAB, lleugerament per davant de Física + Matemàtiques / UB (13,340). Matemàtiques + Música, si tingués nota pròpia d’admissió, podria passar-los aviat al davant.