Les opcions que ofereix el catàleg d’estudis de grau del sistema universitari català continuen augmentant. A quatre mesos vista de l’inici de la preinscripció universitària del curs 2024-2025, s’anuncien una desena de novetats, tot i que n’hi ha que encara no han rebut l’autorització definitiva per poder ser impartides.
Entre les incorporacions més rellevants trobem la del nou grau en Enginyeria de Satèl·lits de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que s’afegirà a l’oferta de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), que comptarà amb 40 places de nou accés.
Bioinformàtica, a preu públic
Una altra de les novetats destacades té a veure amb el grau interuniversitari en Bioinformàtica que, des de la seva creació, el 2016, coordinava la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a través d’un dels seus centres adscrits, ESCI, la qual cosa possibilitava que s’oferís a preu privat.
A partir del curs vinent, el grau, en el qual també participen la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma (UAB) i la UPC, i que s’imparteix en anglès, s’oferirà a preu públic (50 places). La coordinació anirà a partir d’ara a càrrec en la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC. D’aquesta manera, la matrícula d’un primer any complet de la titulació passarà de costar més de 8.000 euros a poc més de 1.200.
Dos graus en Global Studies
En l’àmbit dels estudis a preu públic, la Universitat de Girona (UdG) prepara la impartició d’un grau en Global Studies, també en anglès, que es promou des de la Facultat de Turisme, amb un perfil diferent del títol que s’ofereix, amb la mateixa denominació, a la UPF.
Educació Primària+Música
També dins de l’àmbit públic, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) ha segellat una aliança amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona per oferir una doble titulació d’Educació Primària+Música a Tortosa, amb una oferta de 10 places. Es tracta d’una iniciativa molt semblant a la que es va posar en marxa el 2020, entre l’ESMUC i la UPC, amb el doble títol en Matemàtiques+Música, que permet obtenir els dos títols superiors en 5 anys.
Centres adscrits
Ja a preu privat, l’Escola ENTI, adscrita a la UB, inaugurarà el primer grau en Ciberseguretat que es programa a les universitats de Catalunya. ENTI ja va ser el primer centre a impartir, el 2013, uns estudis de grau en videojocs.
Formació en dual
El CETT, especialitzat en estudis de l’àmbit turístic i també adscrit a la UB, afegeix dues titulacions a la seva programació: Direcció Hotelera Internacional i Màrqueting, Esdeveniments i Entreteniment, que s’obriran a la formació en dual, possibilitant que una part dels aprenentatges s’adquireixin en empreses del sector i que els estudiants puguin rebre al mateix temps una retribució econòmica.
EUSES, vinculada a la UdG, té previst estrenar Nutrició Humana i Dietètica, un títol que aquest curs 2023-2024 ha començat a oferir Tecnocampus (UPF) i que ja imparteixen, a preu privat, Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i la UVic-UCC.
Universitat privada
Pel que fa a les universitats privades, La Salle (URL) posarà en marxa Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades, en anglès, que competirà amb els graus públics d’Intel·ligència Artificial que la UAB, que també ofereix la docència en anglès, i la UPC, van inaugurar el 2021. Els estudis començaran a impartir-se al setembre com a títol propi, a l’espera de reconvertir-lo, el 2025, en un grau oficial.
Més dual
La UAB, que aquest any no té previst ampliar la seva relació d’estudis de grau, de la mateixa manera que no ho faran els centres propis de la UB ni de la Universitat de Lleida (UdL), estrenarà una menció en dual al grau en Empresa i Tecnologia que imparteix al campus de Sabadell. D’aquesta manera, l’últim any es podrà cursar en una empresa o institució i la formació s’alternarà amb una activitat que tindrà caràcter retribuït.