Més enllà de les enginyeries de tota la vida, tot i que hagin pogut modificar parcialment la seva denominació (Tecnologies Industrials, Informàtica, Telecomunicació, Química, Mecànica, Electrònica, Elèctrica…), que continuen sent sinònim d’una bona inserció laboral ben remunerada, hi ha un seguit de noves titulacions que han aterrat a la programació en els últims tres anys que han permès ampliar el ventall de possibilitats de tria.
Parlem de les enginyeries verdes o netes vinculades a la protecció del medi ambient i les energies alternatives, o als canvis tecnològics que s’operen en la indústria i la societat del coneixement i de l’economia digital, opcions encara poc conegudes per la seva incorporació recent a l’oferta.
Notes de tall altes
Les notes de tall més altes s’han registrat a les enginyeries vinculades a la gestió del Big Data, el que denota l’atracció que genera entre els estudiants aquest àmbit. El grau en Ciència i Enginyeria de Dades que imparteix la Universitat Politècnica (UPC) des del 2017 ocupa la plaça número 20 en l’últim rànquing de notes de tall (12,630). A la preinscripció de juliol va comptabilitzar 113 demandes en primera opció per a 50 places de primer curs.
Big Data
Els graus en Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades de la Pompeu Fabra (UPF) i d’Enginyeria de Dades de l’Autònoma (UAB), que es van començar a oferir el 2017 i el 2018, respectivament, també han tingut una molt bona acceptació. El primer, amb una nota de tall d’11,829, va rebre al juliol 71 demandes en primera preferència per a 40 llocs, i el segon (9,920), 63 per a 60 places.
Automoció
Enginyeria d’Automoció és una altra d’aquestes noves titulacions que compta amb una gran acceptació. El títol va començar a ser impartit el 2017, per separat, per la UPC i al campus de Granollers de la Universitat de Vic (UVic-UCC), a les quals s’ha afegit aquests curs (2020-2021), amb un tercer grau, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) adscrita a la UAB.
La UPC ofereix 50 places, que aquest any van sumar 94 sol·licituds en primera opció, mentre que la UVic en programa 45 a preu privat que van registrar 28 demandes preferencials. En el cas de l’EUSS, també a preu privat, 39 estudiants han optat a les 30 places existents.
El títol pretén formar enginyers amb una visió integral de la indústria de l’automoció, des de la producció d’automòbils a la seva distribució, passant per la fabricació de vehicles innovadors i sostenibles, com són els autònoms o els elèctrics.
Medi ambient
En el àmbit de les energies verdes o sostenibles, la UPC ha inaugurat enguany Enginyeria Ambiental (40 demandes en primera preferència per a 50 places), uns estudis dissenyats per capacitar els enginyers en la planificació i desenvolupament de processos productius que siguin respectuosos amb el medi ambiental i la conservació dels recursos naturals a través de les energies i tecnologies netes.
Aquest objectiu és compartit pel grau d‘Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica que ofereix l’EUSS des del 2019 i pel grau d’Enginyeria en Energia i Sostenibilitat de la Universitat de Lleida (UdL), que programa aquests estudis des del 2017.