El creixement que va experimentar a començaments d’aquest curs l’oferta de places dels graus en Infermeria, arribarà el curs vinent als estudis de Medicina. Les sis universitats públiques que imparteixen el grau –Barcelona (UB), Autònoma (UAB), Pompeu Fabra (UPF), Rovira i Virgili de Tarragona (URV), Lleida (UdL) i Girona (UdG)–, que ara disposen de 984 llocs teòrics de primer curs, en tindran 126 més, o sigui n’hi haurà 1.110, el que equival a un augment del 13%.
Els efectes d’aquesta ampliació, promoguda pel Ministeri d’Universitats, que ha decidit finançar l’expansió de l’oferta a totes les facultats públiques de Medicina de l’Estat espanyol, que guanyaran en conjunt unes 700 places, seran, però, molt limitats, donat el volum de la demanda.
5.200 demandes en 1a opció
Només a Catalunya, van ser gairebé 5.200 els estudiants que, a la preinscripció del juliol del 2022, van demanar una plaça en primera opció per cursar el títol a les sis universitats públiques.
De fet, les demandes preferencials per cursar el grau s’han disparat un 48% des del curs 2019-2020, l’anterior a l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, segons es desprèn de les estadístiques del Departament d’Universitats. Els estudiants que van optar a les 954 places de primer curs aleshores existents, 30 menys que en el curs 2022-2023, no arribaven fa quatre anys als 3.500.
Les universitats privades
L’explosió de la demanda s’ha contagiat als estudis que s’ofereixen a preu privat. Les dues universitats catalanes que compten amb la titulació de Medicina a la seva programació, UIC i UVic-UCC, han passat de sumar 589 sol·licituds el 2019 a rebre’n 829 el 2022, tot i l’elevat cost de la matrícula en comparació amb els centres públics. UIC és la principal receptora, amb diferència, d’aquestes demandes.
Les dues universitats han estat també autoritzades a incrementar la seva oferta de cara al curs vinent. UIC en tindrà 15 més, i arribarà fins a les 115, i la UVic-UCC en guanyarà 5, també oferint-ne en total 115.
L’augment a cadascun dels centres públics
En l’àmbit públic, la UB, que imparteix la titulació als campus Clínic i Bellvitge, podrà acollir al setembre 300 nous estudiants de Medicina, 41 més que fins ara. La UAB, que té 350 places, 385, i la UPF, 64, 4 més que a l’oferta actual.
Fora de la demarcació de Barcelona, la UdL podrà matricular 22 alumnes més de primer, amb la qual cosa en tindrà 132; la URV, 12, fins als 137, mentre que la UdG en guanyarà unes altres 12, situant l’oferta en les 92 places. Tant la UdL com la URV tenen un important contingent de candidats que procedeixen de les comunitats autònomes veïnes, especialment en el cas de Tarragona.
Les notes de tall
L’impacte d’aquesta injecció de places sobre les notes de tall del grau en Medicina, que en els últims cursos no han deixat de pujar, és encara incert, però probablement serà gairebé imperceptible.
Aquest curs, la qualificació més d’alta ha estat, al juliol, la del campus Clínic de la UB (13,240), però no a l’octubre, quan es va donar per tancada la matrícula, perquè l’últim estudiant que va poder ingressar al grau de Medicina de la UPF ho va fer amb un 12,825, unes centèssimes per sobre del darrer matriculat a la UB, que va necessitar un 12,809, segons Universitats.
La nota d’admissió més baixa va ser, també a l’octubre, la de la UVic-UCC, on es va requerir un 11,804. La UVic, tot i ser privada, participa en el sistema de preinscripció de les universitats públiques que utilitzen la nota de tall per regular l’accés a les titulacions. UIC disposa de proves pròpies d’ingrés.