La forquilla de desercions d’alumnes novells es mou, als 10 títols més demandats, entre el 3,8% de Medicina UAB i el 20,9% d’ADE UB.
Un informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) que s’acaba de publicar assenyala que l’abandonament dels estudis a les universitats públiques i privades espanyoles té un cost anual que s’acosta als 1.000 milions d’euros, tres quartes parts dels quals els assumeix l’Estat i la resta les famílies. El mateix treball calcula que un 20,4% dels matriculats deixa el grau durant el primer any per culpa, en bona part, de l’absència d’una orientació de qualitat abans d’ingressar a la universitat. Les dades, però, són del curs 2012-2013.
Quina dimensió actualitzada té el fenomen a la universitat catalana? Esbrinar-ho no és una tasca fàcil. El que sí resulta factible és fer-ne una aproximació d’urgència a partir de l’anàlisi del primer curs dels 10 estudis més demandats en primera preferència. Les dades de rendiment del 2017 de la Secretaria d’Universitats i Recerca, que pertanyen als que van ingressar a la universitat el curs 2014-2015, permeten visualitzar que la majoria d’aquests estudis es troben lluny de la mitjana espanyola calculada pels investigadors de l’IVIE.
Canvis de titulació
Només el grau d’ADE de la Universitat Barcelona (UB), el que té més alumnes novells del sistema universitari presencial català (903 el curs 2018-2019), amb un 20,9% de desercions durant el primer any, supera la mitjana espanyola del 20,4% a la què fa referència l’informe de l’IVIE. Tot i així, la meitat dels que pleguen no deixen la universitat, sinó que es matriculen en una altra titulació.
L’index d’abandonament d’Enginyeria Informàtica de la Politècnica (UPC), que també figura al capdavant de la classificació de graus més sol·licitats, i que compta, durant el primer any, amb 397 estudiants, se situa en un 19,7%, per darrere del 13,7% de Psicologia UB (486 matriculats a primer) i de Medicina de la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona (13,2%).
Dret de la UB (460 nous estudiants) té un percentatge d’abandonament del 12,1%, per sota del 13,2% que registra el mateix títol a la Pompeu Fabra (UPF), el 13è més demandat, amb 269 matrícules aquest any. I a Enginyeria en Tecnologies Industrials de la UPC (400 alumnes de primer), aquesta taxa és de l’11,1%, tot i que els que no segueixen a la universitat es redueixen al 3,4%.
Graus on menys del 10% d’estudiants ho deixen
Per sota del 10% de desercions trobem Educació Primària de la UB (466 alumnes), amb un 9,5%, i dos estudis més de la mateixa universitat: Medicina (7,9%), on aquest any hi han ingressat 273 estudiants, i Infermeria (331 matriculats de primer), amb un 7,1% d’abandonament. El grau de Medicina de la UAB (323 alumnes) és, entre els 10 més demandats, el que comptabilitza menys desercions amb un 3,8%.
Altres estudis amb una elevada demanda, com Periodisme (UAB), amb 280 nous matriculats, no superen el 10% de baixes. A Estudis d’Arquitectura (UPC) del campus de Barcelona (347 matriculats, situat al 19è lloc dels mes sol·licitats) s’arriba al 21,4%, però a Sant Cugat (109 alumnes), on també s’imparteix, la taxa és d’un 7%.
Als centres universitaris privats, contràriament al que es podria pensar pel fet que el preu de la matricula és força superior, el percentatge d’estudiants que deixa els estudis durant el primer any no és menor, al menys en una part important d’aquests.