La inserció laboral dels nous enginyers viu un moment dolç. L’últim estudi de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que es va presentar al setembre, situa 14 enginyeries entre la vintena de graus públics del sistema universitari català on es registra un percentatge més alt d’ocupació. En 12 d’aquests títols la taxa d’ocupabilitat és del 100%. Fa tres anys, les dades de la mateixa enquesta només col·locaven a 6 enginyeries entre les 20 titulacions amb un nivell d’ocupació més alt.
Un efecte semblant es registra en l’àmbit de la universitat privada, on també ha augmentat la presència dels estudis d’enginyeria als primers llocs del rànquing de graus amb millors índexs d’inserció laboral en comparació amb l’estudi de l’AQU del 2020.
En el terreny de les remuneracions més altes, però, el grau en Medicina manté la seva posició al capdavant de la classificació dels estudis a preu públic, tot i que, en alguns casos, els sous dels enginyers joves s’acostin als dels metges.
Títols amb més ocupació
Entre els graus amb el 100% d’ocupabilitat, segons l’AQU, figuren els estudis d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica que s’imparteixen a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, al campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i al de la Universitat de Lleida (UdL).
També ocupen aquesta posició de privilegi els graus d’Enginyeria Elèctrica de la URV i del campus de Vilanova i la Geltrú de la UPC; Enginyeria Informàtica (URV); Enginyeria Forestal (UdL); Enginyeria de Sistemes TIC del campus de Manresa de la UPC; Enginyeria de Sistemes Audiovisuals del campus de Terrassa de la UPC; Enginyeria de Materials de la Universitat de Barcelona (UB); Enginyeria Telemàtica del campus de Castelldefels de la UPC, i Enginyeria Química del campus de Terrassa, també de la UPC.
El rànquing d’Unportal de titulacions de les universitats públiques on el percentatge de graduats que treballen, tres anys després de finalitzar els estudis, és més alt, confeccionat a partir de les dades de l’AQU, situa el grau en Biotecnologia de la URV en primer lloc, per davant de les enginyeries, ja que s’ha tingut en compte que la mostra que ha contestat l’enquesta és més gran.
Titulacions privades
En el cas de les universitats privades, la primera posició correspon als estudis d’Enginyeria Multimèdia de La Salle (Universitat Ramon Llull), atenint-nos a la grandària de la mostra, tot i que el nivell d’ocupació del grau en Enginyeria Informàtica del mateix centre també és del 100%. Aquest títol encapçala la classificació de millors retribucions en l’àmbit dels estudis a preu privat.