La Prova d’Aptitud Personal (PAP) que des del 2017 han de superar tots els estudiants que volen cursar un grau universitari de Magisteri a Catalunya continua resistint-se a quatre de cada 10 aspirants. Entre els prop de 4.100 que es van examinar en la convocatòria ordinària de l’últim mes de juliol, el nombre d’aptes no va arribar als 2.600. El percentatge d’aprovats, al voltant del 63%, s’assembla al 60% d’un any abans, quan se’n van examinar 4.300.
De fet, en tres de les quatre edicions de la convocatòria ordinària organitzades (l’extraordinària s’ha celebrat aquest any al setembre i justament ahir els aspirants coneixien si havien estat aptes), el balanç ha estat similar. A banda del 72% d’aprovats del primer any, la forquilla d’estudiants declarats aptes per accedir als estudis d’Educació Infantil i d’Educació Primària de les 9 universitats públiques i privades que els ofereixen s’ha mogut entre el 59% del 2018 i el 63% del 2020. A les segones convocatòries convocades cada any, on es presenten menys estudiants, els resultats són pitjors.
Canvi de dates
Aquesta vegada la prova es va tornar a celebrar després dels exàmens de selectivitat, al juliol, per culpa de la Covid-19. Inicialment s’havia de dur a terme a l’abril, com es va fer, per primer cop, el 2019, amb l’objectiu d’evitar la concentració d’exàmens, donat que els candidats a cursar els graus de mestre també s’han d’enfrontar, com la resta, a les proves d’accés a la universitat.
Els nois, millor que les noies
La PAP de Magisteri, que consta d’un exercici de competència comunicativa i raonament crític i d’un segon exercici que evalua la competència logicomatemàtica del candidat, rep un contingent important d’estudiants procedents de la Formació Professional (FP). S’hi presenten força més noies que nois i, a diferència del que succeeix amb la Selectivitat, els segons obtenen millors resultats que les primeres.
Alumnat procedent de l’FP
L’alumnat que procedeix de l’FP és el que té més dificultats per aconseguir una qualificació satisfactòria. També s’ha constatat que el fracàs és més freqüent entre els graduats de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) que prèviament han cursat un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) i no pas el Batxillerat, donat que no s’han exercitat en matèries instrumentals com les matemàtiques o les llengües des de 4t d’ESO, segons el diagnòstic del Consell Interuniversitari de Catalunya.
Falta d’informació
Un dels obstacles detectats per aprovar la PAP és que encara hi ha estudiants, tant de Batxillerat com d’FP, que no disposen de prou informació per part dels tutors i orientadors dels centres docents sobre l’estructura i el contingut de les proves.