7.654 dels prop de 13.000 estudiants que s’han presentat a la PAP des de la seva creació, el 2017, han aconseguit superar-la.
L’accés als estudis de Magisteri que s’imparteixen en 9 de les 12 universitats de Catalunya està sotmès, des del 2017, a la superació d’un examen que s’afegeix a la Selectivitat: la Prova d’Aptitud Personal (PAP), que consta d’un exercici de competència comunicativa i raonament crític i d’un segon exercici que evalua la competència logicomatemàtica del candidat.
D’encà que es va estrenar, prop de 13.000 aspirants a cursar els graus d’Educació Infantil, Educació Primària, i les diferentes combinacions en que ambdós títols estan presents, han concorregut a la prova. Més de 5.000 no se n’ha sortit, almenys el primer cop que s’hi presentaven, mentre que 7.654 han estat declarats aptes per poder cursar aquest tipus d’estudis, en alguns casos després de no haver-ho aconseguit el primer cop que ho intentaven.
Les dificultats dels estudiants d’FP
La PAP de Magisteri, que disposa de dues convocatòries anuals (que, des de l’any passat, tenen lloc a l’abril i al juliol), rep un contingent important d’estudiants procedents de la Formació Professional (FP). D’aquí prové un nombre significatiu dels que no han aconseguit una qualificació satisfactòria.
El Consell Interuniversitari de Catalunya, un organisme en què participen l’Administració i les universitats, ha pogut constatar que el fracàs és més freqüent entre els graduats de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) que prèviament han cursat un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) i no pas el Batxillerat, donat que no s’han exercitat en matèries instrumentals com les Matemàtiques o les llengues des de 4t d’ESO.
Falta informació
Els tècnics també han detectat que encara hi ha estudiants, tant de Batxillerat com d’FP, que no han rebut prou informació per part dels tutors i orientadors dels centres docents sobre l’estructura i el contingut de les proves, cosa que acaba convertint-se en un obstacle a l’hora d’enfrontar-s’hi.
A la convocatòria ordinària de la PAP del 2019, celebrada l’últim 27 d’abril, s’hi van presentar 3.500 dones i prop de 800 homes. Aquests últims van obtenir un percentatge d’aptes (68%) superior, en deu punts, al de les dones (58%). Els pitjors resultats es van registrar a les circumscripcions de Lleida i Tarragona, on menys del 52% de les dones que s’hi van presentar van aconseguir aprovar.
Augment d’aspirants
L’augment dels estudiants que es presenten a la PAP de Magisteri ha estat notable des que es va estrenar. A la prova ordinària del 2017 s’hi van matricular 2.713 estudiants (524 a l’extraordinària), mentre que el 2019 en van ser 4.514 (1.050 a l’extraordinària). El canvi de les dates de l’examen ordinari, que es celebrava al juny, després de la Selectivitat, i que des de l’any passat es realitza a l’abril, i el fet que s’hagi reactivat l’accés a la professió a través de la convocatòria d’oposicions a mestre, ha afavorit el creixement de la participació.
L’increment dels candidats ha estat inversament proporcional al nombre d’estudiants declarats aptes, que ha anat d’un 72% el 2017 a menys del 60% el 2019, en convocatòria ordinària, i d’un 56% a un 43% en l’extraordinària.
Els pròxims exàmens
Aquest any, la PAP de Magisteri s’ha convocat per al dissabte 25 d’abril, mentre que la segona oportunitat per superar-la dins del 2020 s’ha programat per al dijous 16 de juliol. L’examen es celebra simultàniament en cinc seus: a les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB), Girona (UdG), Lleida (UdL) i Tarragona (URV). El campus Mundet de la UB va reunir el 2019 més de 2.000 examinats.