Els estudiants de Batxillerat que han superat l’etapa en la convocatòria ordinària del mes de juny han estat uns 37.000, 5.200 més que el curs anterior. O el que és el mateix: un 83,5% dels matriculats al segon any de Batxillerat ha aprovat el curs abans dels exàmens extraordinaris de recuperació enfront del 72,69% del 2019.
Es tracta d’un tant per cent inèdit des de fa, almenys, 20 anys. La xifra de matriculats a 2n ha estat lleugerament superior a la del curs anterior, uns 600 més, situant-se a la ratlla dels 44.500, així és que no serveix per explicar el que ha succeït.
El volum d’aprovats que ha registrat l’etapa, una dada feta pública per la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha disparat la xifra d’inscrits als exàmens de la Selectivitat que se celebraran entre el 7 i el 10 de juliol, que per primer cop seran més de 40.000, 5.500 més que el 2019, segons Universitats.
Un 37% més d’estudiants de CFGS
L’increment ve donat fonamentalment per l’augment d’aprovats al Batxillerat, tot i que el creixement del nombre d’estudiants procedents de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) que s’han matriculat a la prova d’accés a la universitat encara ha estat, en termes relatius, més espectacular: en un any s’ha passat dels 2.773 als 3.795 (+ 37%). Aquests estudiants, però, només es presenten als exàmens de la fase específica de la Selectivitat.
La convocatòria d’octubre
L’explosió d’aprovats al Batxillerat tindrà una derivada: els matriculats a la convocatòria extraordinària de la Selectivitat, a la què poden presentar-se els batxillers que hagin superat els exàmens de recuperació de finals de curs, caurà previsiblement en picat. La prova extraordinària d’accés a la universitat d’enguany es realitzarà, segons les previsions, a començaments d’octubre.
Aquest any les notes dels exàmens de recuperació de l’últim curs de Batxillerat s’han conegut abans que es tanqués el termini per matricular-se a la Selectivitat del juliol, que va finalitzar el 15 de juny (15 dies abans d’allò que era habitual). Tot i així, aquests estudiants no s’han pogut presentar a la convocatòria ordinària de la prova d’accés, reservada per als que han aprovat l’etapa en primera instància.
140 centres educatius de 60 poblacions
Les proves d’accés a la universitat de la segona setmana de juliol se celebraran aquest any de forma simultània en més de 140 centres educatius d’una seixantena de poblacions, la gran majoria instituts de secundària i col·legis concertats. Fins ara es concentraven bàsicament en centres universituaris d’una vintena de municipis.
La Selectivitat d’enguany mobilitzarà prop de 5.000 professors i personal de suport en tasques de supervisió, correcció i vigilància, una xifra a la qual tampoc s’havia arribat mai.