La prova de Llengua Castellana i Literatura que ahir va obrir la convocatòria ordinària de la Selectivitat d’enguany, a la qual es presenten més de 42.500 alumnes, va anticipar la desaparició de l’obligatorietat de respondre qüestions concretes sobre les lectures obligatòries del Batxillerat, ja que, tot i que encara es van incloure dues preguntes de control sobre aquestes obres, es tractava de qüestions que els estudiants podien optar per no respondre.
Així, mentre que fins ara, en l’apartat de comprensió lectora de l’examen de Castellà de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) calia contestar dues preguntes (entre tres) relacionades amb les lectures de 2n de Batxillerat (Nada, de Carmen Laforet, i La Fundación, d’Antonio Buero Vallejo), la prova d’ahir va permetre evitar-les, perquè se n’havien d’escollir també dues, però entre quatre, i les altres dues consistien a identificar figures retòriques dels textos que es proposava comentar: La sombra del viento, de Carlos Ruiz Zafón, o un article de l’escriptora Irene Vallejo a El País Semanal, en funció de l’opció escollida.
Aquesta mateixa estructura se seguirà en l’examen de Llengua Catalana i Literatura que se celebrarà demà, és a dir, els alumnes també podran triar dues preguntes alternatives sobre gèneres o figures literàries relacionades amb els textos a comentar en lloc de les qüestions que se’ls plantejaran sobre les lectures preceptives de Batxillerat: Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, i Aigües encantades, de Joan Puig i Ferrater.
El Batxillerat i la lectura d’obres “senceres” a Català i Castellà
En les proves de Català i Castellà de les PAU de l’any que ve, tal com estava previst, ja no s’inclourà cap pregunta sobre lectures obligatòries del Batxillerat, un canvi que obeeix a la posada en marxa del nou currículum de l’etapa, més competencial, i que introdueix una nova manera d’avaluar la competència literària a partir de preguntes sobre “tòpics, gèneres i recursos literaris”, segons el Departament d’Educació.
Des de la conselleria s’insisteix, no obstant, que en cap cas això vol dir que desapareguin les lectures obligatòries al Batxillerat. La diferència és que ja no es prescriuran unes obres concretes, com passava fins ara, sinó que seran els centres els que les hauran de triar a partir d’una llista “àmplia” de lectures proposada pel Departament.
Les mateixes fonts remarquen que les orientacions que es donaran als centres seran que “tots els alumnes” tinguin “dues lectures” que hagin de “llegir senceres al llarg del curs”. Els centres podran fer també la seva proposta de lectures, sempre d’acord amb les mateixes fonts.
Lectures obligatòries a les PAU a Literatura
Aquest canvi de paradigma en l’avaluació de la competència literària a les matèries comunes de Català i Castellà de la Selectivitat no afecta les matèries de modalitat de Literatura Catalana i Literatura Castellana, que han cursat preferentment els estudiants del batxillerat Humanístic.
Els alumnes d’aquestes assignatures continuaran tenint unes lectures obligatòries concretes de Batxillerat, i hauran de contestar a les preguntes que se’ls facin sobre aquestes lectures a les PAU.