2.400 titulats han optat a les 1.350 places que ofereixen 9 universitats.
Uns 900 graduats universitaris que optaven a una plaça del màster de Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes que s’iniciarà els pròximes dies, i que s’imparteix en 9 universitats, no hi han pogut accedir.
L’ingrés a les 1.350 places disponibles d’una vintena d’especialitats, que van rebre gairebé 2.400 peticions d’accés, es va tancar ahir sense que el lleuger augment de l’oferta, a través del procediment d’assignar més places de les existents als centres on s’han registrat més demandes, hagi pogut evitar que un 38% dels aspirants s’hagin quedat a les portes del màster.
La titulació, que s’imparteix a preu públic (2.500 e.) i que consta de 60 crèdits ECTS (1.500h) que es cursen al llarg d’un any acadèmic, resulta indispensable per a tots aquells llicenciats o graduats que no estan en possessió de l’àntic Certificat d’Aptitud Pedagògica (CAP) i volen exercir com a professors tant als instituts i escoles d’idiomes com als col·legis privats.
Déficit de professorat
Es dóna la paradoxa que mentre que el Consell Interuniversitari de la Generalitat manté la dotació de places del màster per sota de la demanda, la Conselleria d’Ensenyament va decidir al maig que, de forma extraordinària i per pal·liar la manca de professorat de secundària, els mestres d’Educació Primària poguessin fer classes de català, castellà i matemàtiques al primer cicle de l’ESO.
L’especialitat de Matemàtiques del màster, per exemple, que programen de forma conjunta 5 universitats –Autònoma (UAB), Barcelona (UB), Politècnica (UPC) Pompeu Fabra (UPF) i Oberta (UOC)– oferia 90 ingressos mentre els peticionaris que han manifestat que volien cursar-la com a primera opció han estat 138. A Llengua i Literatura Catalana / Castellana la correlació ha estat de 210/304 a favor dels demandants.
L’oferta és clarament deficitària en 7 de les 9 universitats i resulta molt evident a la UB, que disposa de 360 places i ha rebut 783 sol·licituds en primera preferència, d’acord amb les xifres de la preinscripció oficial. La UAB ha comptabilitzat 293 candidats preferencials per a 180 llocs i les especialitats semipresencials que comparteixen la UPF i la UOC han registrat gairebé mig miler de demandes en primera opció per accedir a 180 places.
També a Girona i a Tarragona
La situació es reprodueix a Girona i Tarragona, on la UdG i la URV, amb 120 i 150 matrícules disponibles respectivament, han rebut 158 peticions preferents, en el primer cas, i 211 en el segon. Les dues universitats privades que imparteixen el màster, també a preu regulat, la Ramon Llull (URL), que ho fa través de Blanquerna, i la Universitat de Vic (UVic-UCC), no són una excepció. Aquesta última universitat ha comptabilitzat 62 sol·licituds en primera opció per ocupar 30 places de l’especialitat d’Educació Física del màster. I Blanquerna, que n’ofereix 30 d’aquesta mateixa especialitat, n’ha rebut 50.