Més de 60.000 estudiants (61.582) es van matricular a Catalunya en un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) el curs 2018-19, l’últim en què hi ha dades del Departament d’Educació. D’aquests, la major part provenien del Batxillerat (27.676) o d’un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (14.631). La prova d’accés (7.140), el curs específic d’accés (3.082) o un altre CFGS (6.344) són les altres vies més freqüentades per accedir a l’últim esglaó de la Formació Professional (FP), però no les úniques.
Universitaris que cursen un CFGM
Gairebé 500 estudiants (488) es van matricular el 2018 en un CFGS quan ja disposaven d’un títol universitari (diplomatura, llicenciatura o grau). La xifra arriba gairebé a 700 si hi afegim els 188 que van inscriure’s en un CFGM. El camí de la universitat al centre educatiu de secundària, tot i ser menys transitat, és, sorprenentment, una opció més habitual del que es podia pensar. De fet, un 20% de les places de CFGS estan reservades als estudiants que acreditin haver superat la prova d’accés o bé que estiguin en possessió d’altres titulacions, com ara les universitàries.
El per què d’aquest aparent salt enrere pot radicar en diferents motivacions. I per a mostra, el cas de Miguel Fernández, graduat en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte i en Enginyeria Mecànica per la Universitat Politècnica (UPC), un jove que té l’afany d’accedir a un cicle d’FP després de graduar-se a la universitat per tal de satisfer els seus interessos professionals.
Una feina “més pràctica”
L’any 2019 va acabar la seva segona carrera i es va endinsar sense massa problemes en el món laboral. Un cop dins ha constatat que la seva formació l’orienta cap a llocs de treball de gestió i d’alta responsabilitat . “Consultoria, molta feina d’oficina, gestió de personal, pressupostos… La formació universitària et porta a ser project manager, i jo el que vull és una feina més pràctica, estar al peu del canó, tocant màquines”, explica.
Mecatrònica Industrial
És per això que Fernández vol matricular-se el curs vinent en el CFGS de Mecatrònica Industrial. Després de parlar amb coneguts que l’han cursat, creu que aquesta formació, que també té bones perspectives laborals, li permetria desenvolupar “tasques més pràctiques”, que creu que a la universitat “no es desenvolupen gaire”.
Superar l’estigma de l’FP
“Estic encantat amb el que he estudiat, segur que em servirà en el futur”, puntualitza, però creu que cal superar qualsevol estigma sobre la FP. En el seu cas, reconeix que degut a les seves bones notes de Batxillerat va sentir la pressió social i familiar d’haver d’anar a la universitat, però ara té clar que l’FP és una molt bona opció, “especialment per aquells que no tenen clar què volen estudiar”.