La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té previst començar a impartir cicles formatius de grau mitjà (CFGM) i de grau superior (CFGS) de la família de Transport i manteniment de vehicles (oferta que també es podria estendre a la família de Fabricació mecànica), al Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) de Martorell a partir del curs 2023-2024.
Tot i que la UPC no ha concretat quins seran aquests cicles, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va afirmar el 6 abril, durant una visita que va fer a les instal·lacions del macrocentre (la gestió del qual ha estat adjudicada per la Generalitat a la UPC per a un període de 15 anys, ampliables a 10 més), que durant els pròxims tres anys s’hi posaran en marxa 7 titulacions de Formació Professional (FP) de grau mitjà i superior.
Entre els cicles que s’hi impartiran hi haurà, previsiblement, els CFGM en Carrosseria i Electromecànica de vehicles automòbils, i el CFGS en Automoció.
El rector de la UPC, Daniel Crespo, va admetre, en la mateixa visita al CFPA, que, tot i que aquest any començarà a oferir-se formació ocupacional i permanent a treballadors del sector, a l’espera que Educació homologui el complex com a centre d’FP i s’hi puguin impartir cicles, en el futur “es valorarà” si també s’hi allotgen els estudis universitaris del mateix àmbit, doncs espai n’hi ha.
Un grau i dos màsters
La UPC és l’única universitat de l’Estat espanyol amb un grau i dos màsters especialitzats en automoció. Des del curs 2017-2018 ofereix l’únic grau d’Enginyeria d’Automoció a preu públic que es pot cursar a Catalunya. Els estudis formen part de la programació del campus de Manresa de la UPC, però el quart curs es pot cursar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB).
El macrocentre de Martorell
El CFPA, infrautilitzat des que va ser inaugurat el 2014, s’ubica en una parcel·la de 14.500 metres quadrats cedida per l’Ajuntament de Martorell al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). En el seu interior hi ha 14 sales polivalents que es poden fer servir com a aules, 17 amb equipament de taller especialitzat i tres més habilitades per a disseny i creació de projectes.
A més, compta amb 2.500 metres quadrats de taller, amb zones específiques de formació (mecanitzat, soldadura, carrosseria, pintura i vehicle elèctric), a banda dels espais dedicats a diversos serveis (biblioteca i auditori, entre d’altres).
Les universitats i l’FP
L’aposta de la UPC per l’FP s’afegeix a la que des de fa uns anys va posar en marxar la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que imparteix el CFGS en Comerç Internacional al campus de Bellaterra. La UAB projecta ampliar aquesta oferta, també a partir del curs 2023-2024, amb nous estudis professionals en els àmbits del transport i la logística, la tecnologia i la sanitat.
La UVic-UCC imparteix 9 CFGS a preu privat, 4 dels quals al campus de Manresa, on s’ofereix un cicle formatiu que només es pot cursar en 7 centres de tot Catalunya: Pròtesis dentals. Una cosa semblant passa amb el cicle de Processos i qualitat en la indústria alimentària que el campus de Vic programa a Olot.
Entre els centres privats adscrits a les universitats públiques n’hi també alguns que han incorporat l’FP a la seva oferta formativa. Aquest és el cas de les Escoles Universitàries Gimbernat, adscrites a la UAB, que imparteixen tres cicles de la família d’Informàtica i Comunicacions, un dels quals, Desenvolupament d’Aplicacions Web, perfil professional en Bioinformàtica ha estat pioner entre els de la seva especialitat.
ENTI i CETT, adscrits a la UB, l’Escola Universitària Mediterrani, a la UdG, o ESIC, adscrita a la URV, en són altres exemples.