La relació d’estudis de grau que es poden cursar a les universitats catalanes no deixa de créixer any rere any. De cara al curs vinent ja se n’anuncien una quinzena més. Del curs 2017-18 al 2022-23 se n’hauran estrenat prop d’un centenar.
Hi ha títols amb denominacions que resulten familiars a orientadors i estudiants, però també n’hi ha de força desconeguts, amb plans d’estudis nous o reformulats. Aquí n’inventariem una cinquantena llarga.
La intel·ligència artificial i les dades
Animats per la creació de nous jaciments d’ocupació, aquest curs s’han estrenat els graus en Intel·ligència Artificial de la Politècnica (UPC) i l’Autònoma (UAB), aquest últim impartit en anglès.
Una reacció semblant es va registrar els cursos 2017-2018 i 2018-2019, quan es van programar quatre graus presencials relacionats amb el tractament de dades: Ciència i Enginyeria de Dades (UPC) i Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades de la Pompeu (UPF) primer, i Enginyeria de Dades i Matemàtica Computacional i Analítica de Dades, tots dos de la UAB, un any després.
En aquest bloc podríem incloure Enginyeria en Geoinformació i Geomàtica de la UPC (2019-20), resultat de l’adaptació d’una titulació existent prèviament.
Les noves enginyeries
La Rovira i Virgili de Tarragona (URV) ha inaugurat aquest 2021-2022 Enginyeria Matemàtica i Física, un any després que l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) adscrita a la UAB comencés a oferir Enginyeria de l’Automoció, un grau que la UPC i la UVic-UCC van introduir a la programació el 2017.
La mateixa UPC va impartir per primer cop Enginyeria Ambiental el 2020, una titulació que s’afegeix a les estrenes de Paisatgisme (2019) i Industrial Technologies and Economic Analysis, una proposta transversal que oferta en aliança amb la UPF.
Un àmbit amb moltes novetats
L’àmbit de les enginyeries s’ha mostrat molt actiu en els últims anys a l’hora d’ampliar el ventall d’opcions a escollir. El setembre passat la UPC encetava la impartició d’una nova remodelació dels estudis de mines, Enginyeria de Recursos Minerals i el seu Reciclatge, al mateix temps que el campus d’Igualada de la Universitat de Lleida (UdL) començava a oferir Enginyeria en Organització Industrial i Logística + ADE, de 5 anys de durada, que complementa l’enginyeria del mateix nom que imparteix des del 2018.
Títols curts
L’EUSS programa des del 2019 Enginyeria en Energies Renovables i Eficiencia Energètica, i, el 2018, la URV va incorporar a la seva programació dos estudis de tres anys de durada (180 crèdits ECTS) de la branca d’Enginyeria: Tècniques de Bioprocessos Alimentaris i Tècniques de Desenvolupament d’Aplicacions Web i Mòbils.
La UAB també disposa des del 2017 d’un grau curt del mateix àmbit: Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles. Aquell mateix any la UdL inaugurava Enginyeria Forestal + Conservació de la Natura i el 2018 la fusió de dos estudis de la UPC generava l’aparició del grau en Enginyeria de Ciències Agronòmiques.
Per al curs vinent, La Salle-Ramon Llull (URL) projecta oferir Enginyeria de la Salut.
Ciències
No ha estat aquest un àmbit massa procliu a les novetats en els darrers temps. En aquest apartat s’ha de consignar com una de les incorporacions més rellevants el grau en Ciències i Tecnologies del Mar que imparteix la UPC des del 2018-19.
Ciències Socials
La UAB preveu oferir Dret+ Relacions Internacionals a partir de setembre, quatre anys després d’haver inaugurat Relacions Internacionals, un grau que fins aleshores només impartia Blanquerna-URL. El mateix 2018-19 va introduir a la programació Estudis Socioculturals de Gènere, uns estudis de tres anys de durada.
La UAB ha començat a oferir aquest curs Història, Política i Economia Contemporànies, que competeix amb un dels títols més exitosos de la seva branca de coneixement, Filosofia, Política i Economia, on a més de la UAB hi participen la UPF i dues universitats de Madrid.
Universitats de Madrid
El capítol de graus interuniversitaris que s’ofereixen amb les universitats de la comunitat de Madrid s’ha enriquit en els dos últims anys amb els nous graus en Ciència, Tecnologia i Humanitats, d’una banda, i Ciències, per l’altra, on la UAB s’ha aliat amb l’Autónoma de Madrid (UAM) i la Carlos III (UC3).
Les dobles titulacions de la branca
La UB anuncia la impartició d’Història de l’Art + Història per al curs vinent. El 2020-21 va incorporar a la seva oferta de dobles graus Arqueologia + Història i ADE + Química, que fins aleshores només impartia IQS-URL. També el 2020, la UdL va estrenar Geografia + Turisme.
Els graus de Comunicació
En el terreny de les novetats a l’àrea dels estudis de comunicació, sobresurten els graus de Comunicació de les Organitzacions i Comunicació Interactiva creats per la UAB el curs 2019-2020 després de reduir el nombre de places de Periodisme; la remodelació dels antics estudis d’Informació i Documentació de la Universitat de Barcelona (UB), que a partir d’aquest mateix any van passar a dir-se de Gestió d’Informació i Documentació Digital, i els títols de Digital Media i Global Communication Management de Blanquerna-URL.
Els estudis d’Educació
En el terreny de l’educació, la novetat més rellevant d’aquest curs ha estat la incorporació a la programació dels estudis d‘Educació Primària de la UOC, de manera que, a partir del curs 2021-22, el grau ja es pot cursar virtualment, per primer cop, des d’una universitat catalana.
Un any abans, el 2020-2021, UIC Barcelona va estrenar les dobles titulacions d’Educació Infantil + Psicologia i Educació Primària + Psicologia. També en l’apartat de les dobles titulacions, la UdL va ser la capdavantera a l’hora d’impartir, el 2016-2017, Educació Primària + CAFE, un títol que el 2020-21 i el 2021-22 s’ha afegit a l’oferta de la UVic-UCC i de Blanquerna-URL, respectivament.
Economia i Empresa
El curs 2021-22, IQS i La Salle han posat en marxa dos títols vinculats al món dels negocis, International Business i Business Intelligence and Data Analytics, respectivament. I el 2019, l’Escola Universitària Mediterrani adscrita a la Universitat de Girona (UdG) va començar a impartir Logística Empresarial.
També des del mes de setembre, la URV i un dels seus centres adscrits, ESIC, comparteixen la titularitat dels estudis d’ADE + Màrqueting, que s’ofereixen a Reus i Tortosa. ESIC ha programat per al curs 2022-23 un nou títol, Direcció i Gestió d’Empreses en l’Àmbit Digital.
El CETT, adscrit a la UB, programa de cara al curs vinent Negoci Digital i Innovació en Turisme.
Les Filologies
La reconversió del grau d’Estudis Francesos en el de Filologia i Cultura Franceses, que comparteixen la UAB i la UB, i que s’anuncia per al que curs que ve, es produeix dos anys més tard de l’aparició del d’Estudis d’Espanyol i de Xinès: Llengua, Literatura i Cultura i del grau en Filologia Catalana: Estudis de Literatura i de Lingüística, que va ser objecte d’una remodelació semblant a la del títol de francès. Un procés similar va provocar, el 2018, l’aparició del grau en Ciències de l’Antiguitat a la mateixa universitat.
Arts i Humanitats
El Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC inclou a la seva programació, des del 2017, Disseny, Animació i Art Digital i La Salle va inaugurar, el 2019, Arts Digitals, un grau de 3 anys de durada.
Esport
Quan es parla de graus d’esports, els de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) són els que ens vénen recurrentment al cap. Però n’hi ha més. Euncet, adscrit a la UPC, va presentar el 2018 Ciències i Tecnologies Aplicades a l’Esport i al Condicionament Físic. Poc abans, Blanquerna-URL havia posat en marxa Gestió Esportiva.