La UPC, la UAB i la UPF han estrenat, des del 2017, 4 nous títols de grau relacionats amb el big data.
El juliol del 2016 l’oferta d’estudis de grau relacionats amb l’enginyeria de dades es limitava al títol de Bioinformàtica, una titulació interuniversitària coordinada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb la participació de les universitats de Barcelona (UB) i Politècnica (UPC). Tot i que els estudis estaven impulsats per tres universitats públiques, el grau, inserit en la programació d’un centre adscrit a la UPF, s’impartia a preu privat.
Dos anys després, el juliol passat, a l’hora de realitzar la preinscripció, el panorama havia canviat radicalment. Els estudiants que estaven a punt d’ingressar a la universitat podien escollir entre 8 propostes en l’àmbit del big data, totes, excepte Bioinformàtica, a preu públic. En dos cursos acadèmics s’havia passat d’una oferta de 40 places a disposar-ne de 310.
El setembre del 2017, la UPC havia començat a impartir Ciència i Enginyeria de Dades, mentre que la UPF inaugurava Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades, que també es pot cursar íntegrament en anglès. La UPC oferia, a més, la possibilitat de combinar Ciència i Enginyeria de Dades amb Matemàtiques o amb Enginyeria Física, amb una durada teòrica de 4,5 anys.
Arribats al curs acadèmic 2018-2019, la UAB ha començat a oferir dos graus més: Matemàtica Computacional i Analítica de Dades. des de la Facultat de Ciències, i Enginyeria de Dades, des de l’Escola d’Enginyeria del campus de Bellaterra.
Estudis amb bona acceptació
Els graus de la UPC i la UPF, Ciència i Enginyeria de Dades i Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades, que ja es troben en el seu segon any, han tingut una bona acollida per part dels estudiants. En el primer cas, la nota de tall del 2017 (10,690) s’ha vist augmentada el 2018 en 1,3 punts (12,018), un comportament molt semblant al dels estudis de la UPF, que el 2017 van demanar un 9,890 i aquesta vegada un 10,958.
L’embrazida d’aquest tipus d’estudis es complementa amb una oferta cada cop més àmplia de postgrau, amb una vintena de màsters, la major part dels quals oficials.
També a CFGS
L’aparició, el 2016, del grau en Bioinformàtica també va comportar que, per primer cop, es programés un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) vinculat a l’especialitat. Aquests estudis, que s’ofereixen com a perfil professional del cicle de Desenvolupament d’Aplicacions Web, s’imparteixen a l’Institut Provençana de l’Hospitalet de Llobregat i a les Escoles Universitàries Gimbernat de Sant Cugat del Vallès, adscrites a la UAB.