Les dades de matrícula del curs 2020-2021 indiquen que les titulacions d’Arquitectura, que des del 2013 i com a mínim fins el 2016 van patir de valent a causa de la crisi del sector de la construcció, han aconseguit consolidar la recuperació iniciada el curs 2017-2018. Les universitats públiques han matriculat aquesta vegada més estudiants dels graus d’Arquitectura i Arquitectura Tècnica i Edificació (774) que places teòriques disponibles de primer curs (755).
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) domina amb diferència l’oferta, amb 590 de les 755 places, a les quals s’han d’afegir 160 places de les universitats privades.
Entre els indicadors que abonen la teoria de la recuperació hi ha la nota de tall del grau en Estudis d’Arquitectura que imparteix l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la UPC (7,464), que ha estat la més alta dels últims anys. La xifra de demandes d’aquest grau en primera preferència (482) ha superat en un 20% la dels dos últims cursos.
La qualificació del grau del mateix nom de la Universitat de Girona (UdG), que ha estat la més elevada des del 2012 (6,836), reforça aquesta tesi.
Un altre signe de la rehabilitació de l’interès dels estudiants per aquesta titulació ha estat el fet que aquesta vegada la matrícula també hagi superat l’oferta a la tercera universitat pública catalana que programa els estudis, la Rovira i Virgili de Tarragona (URV). L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus, amb 60 places de primer curs, ha registrat 65 incorporacions, una xifra que, des dels 34 matriculats del 2016, no ha deixat de créixer.
Arquitectura Tècnica
Les dades del grau d’Arquitectura Tècnica i Edificació, que s’ofereix a la UPC, la UdG i la Universitat de Lleida (UdL), vénen a reblar el clau. Més enllà de Barcelona, on la capacitat dels estudis ja s’omplia, la UdG ha incorporat 38 nous estudiants entre les dues modalitats de la titulació (presencial i semipresencial), un nombre que supera la suma de tots els que s’hi van matricular entre els anys 2016 i 2018 (31).
A la UdL s’han cobert les 25 places que s’ofertaven. El curs passat hi va haver 16 matriculats i el 2016-2017, 11.
Els centres privats
Les dues universitats privades que imparteixen els estudis d’Arquitectura i Arquitectura Tècnica i Edificació, La Salle-Universitat Ramon Llull (URL), que ofereix els dos títols, i UIC Barcelona, sumen 160 places teòriques i han comptabilitzat 103 ingressos. Tot i així, La Salle ha obtingut al grau en Estudis d’Arquitectura el millor registre dels últims quatre anys.
L’alt nombre d’estudiants de fora de Catalunya, especialment estrangers, que opten per aquests graus a les universitats privades, ha penalitzat aquest curs la seva matrícula, que s’ha vist afectada en major proporció per la pandèmia de la Covid-19.