L’oferta habitual d’estudis contra la degradació del medi, com el títol de Ciències Ambientals, s’ha enriquit els últims anys amb noves propostes.
El temporal Glòria ens ha tornat a recordar que cada vegada serem més vulnerables a les enrabiades de la pluja, el vent i la mala mar. El maltractament reiterat que hem infringit al medi natural, sigui al mar, al litoral, a l’atmosfera o terra endins, com a conseqüència de l’egoisme econòmic, el desinterès de la política i l’absència de sentit comú, va camí de convertir-se en una bomba de rellotgeria.
Si no hi ha un canvi de direcció més aviat que tard, els experts preveuen que, especialment a la Mediterrània, les sequeres i els estralls dels aiguats seran cada cop més freqüents durant les pròximes dècades a conseqüència del canvi climàtic.
En els propers anys s’imposarà la gestió d’una situació complicada, que requerirà del concurs de molts perfils professionals i científics. Copsats per l’amenaça, ens fixem en els graus presents a la programació de les universitats catalanes que tenen un vincle més estret amb la lluita contra el canvi climàtic.
Biologia Ambiental.- Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Amb una nota de tall habitualment per sobre de 10 (10,609 aquest curs), la titulació registra gairebé dues demandes en primera opció per cadascuna de les 60 places que oferta. Té uns indicadors de rendiment molt favorables, especialment pel que fa a abandonament a primer curs (3%) i nombre de crèdits aprovats en comparació amb els matriculats, tan durant el primer any dels estudis com al llarg de la titulació (per sobre del 93%).
Ciències Ambientals.- UB / UAB / UdG
Les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB) i de Girona (UdG) programen, per separat, el grau de Ciències Ambientals. Les dues universitats de Barcelona han registrat aquest curs la nota de tall més alta dels últims anys, més d’un 9. A a la UdG (7,208) la qualificació ha estat la segona més exigent dels últims 10 anys. Les tres programen 60 places i les tres han cobert la matrícula amb escreix. L’abandonament a 1r es mou entre el 14,5% de la UAB i el 24,2% de la UdG. La UAB també oferta Ciències Ambientals + Geologia (8,850), 30 places, que s’omplen, i la UdG, Ciències Ambientals + Biologia (9,722), 20 places que aquest curs van comptabilitzar 32 peticions en primera preferència. Els seus indicadors de rendiment són molt favorables.
Ciències del mar.- Universitat de Barcelona (UB)
Els estudis, de quatre anys de durada, s’imparteixen des del curs 2015-2016. Ofereixen 60 places que, aquest curs, han registrat 106 sol·licituds en primera opció. L’última nota de tall de juliol (9,934) ha estat la més alta, tot i que la qualificació exigida sempre ha estat per sobre del 9,5. L’abandonament a 1r curs se situa en el 13,6% i el rendiment durat el primer any (nombre de crèdits aprovats en relació al matriculats) en un 75%.
Ciències i Tecnologies del Mar.- Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Tres escoles de la UPC participen en la impartició d’aquest grau amb dos itineraris d’especialització durant l’últim any dels estudis: Ciències i enginyeria del mar i Tecnologies del mar. Estrenat el 2018, el 2019 ha reclamat, al juliol, una nota de tall de 6,117. Ha omplert les 60 places que ofereix.
Conservació de la Natura + Enginyeria Forestal.- Universitat de Lleida (UdL)
El títol té una durada de 5 anys (325 crèdits) i ofereix 20 places des del curs 2017-2018. Aquest curs ha matriculat 15 estudiants a 1r curs. Convalida 30 crèdits als graduats de Cicles Formatius de Grau Superior de Gestió forestal i del medi natural i de Paisatgisme i medi rural. La UdL també programa Enginyeria Forestal.
Enginyeria Ambiental.- UPC
Nova titulació que s’incorpora al catàleg de títols de laUPC de cara al curs vinent, amb dos itineraris d’especialització: Medi urbà i industrial i Medi natural i canvi global.
Enginyeria de l’Energia.- UPC
Aquesta enginyeria, que forma part de la programació del campus del Besòs, ha matriculat aquest curs 67 estudiants. La nota de tall de juliol (8,582) es va situar a molta distància de l’any anterior (7,232). Convalida crèdits a titulats d’una desena de cicles superiors.
Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat.- UdL
Creada el 2017, aquesta enginyeria de 240 crèdits , que en convalida fins a 33 als graduats procedents de diversos CFGS, oferta tres mencions o itineraris d’especialització a 4t: Mitigació mediambiental, Instal·lacions energètiques i Construcció sostenible.
Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica.- Escola Salesiana de Sarrià (EUSS)
Estrenada el curs 2019-2020, ofereix 40 places, on, el primer any, s’hi han matriculat 27 estudiants. Convalida crèdits als graduats d’FP de diferents famílies professionals, fins a 43 crèdits si procedeixen de cicles superiors afins al grau.
Gestió de les Ciutats Intel·ligents i Sostenibles.- UAB
Convertida en un grau oficial el curs 2018-2019, aquest és un títol de 3 anys de durada, o sigui de 180 crèdits, amb una capacitat de 60 places de 1r curs. Aquest curs ha matriculat, al primer any, a 63 estudiants.
Geografia, Anàlisis Territorial i Sostenibilitat.- Universitat Rovira i Virgili (URV)
Impartit al campus de Vila-seca, té una oferta de 40 places. Convalida crèdits als estudiants que procedeixen de 7 cicles superiors.
Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial.- UAB
La titulació, que va substituir els estudis de Geografia i Ordenació Territorial, es va començar a impartir el 2018. Oferta 60 places que s’han omplert.
Geografia, Ordenació del Territori i Gestió del Medi Ambient.- UdG
El grau, de 4 anys de durada (240 crèdits), ofereix 40 places de 1r i convalida fins a 30 crèdits als que s’han graduat en els cicles superiors de Gestió forestal i del medi natural i Educació i control ambiental (24 als de Paisatgisme i medi rural).
Paisatgisme.- UPC
Inaugurat l’últim mes de setembre, aquest grau que imparteixen les escoles d’Agricultura i Arquitectura, té una oferta de 50 places, de les que se n’han ocupat gairebé la meitat. Convalida crèdits (30) als graduats del CFGS en Paisatgisme i medi rural.